Satelitní snímky na Krymu zachytily ruské lodě s nákladem obilí, podle Ukrajiny ho Rusko nadále krade

Rusko zřejmě pokračuje v krádežích ukrajinského obilí, napsal v úterý server CNN s odkazem na satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Fotografie ukazují dvě ruské obchodní lodě v přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově, do kterých se nakládá obilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sevastopol Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpracovávání obilí v ukrajinském Chersonu

Zpracovávání obilí v ukrajinském Chersonu | Zdroj: Reuters

Z „postupné krádeže“ obilí Rusko obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ačkoliv nelze s jistotou určit, komu naložené plodiny na lodích patří, CNN připomíná, že na Krymském poloostrově se pěstuje jen málo obilí - na rozdíl od zemědělsky bohatých ukrajinských oblastí ležících severně od Krymu, z nichž Rusko nyní část okupuje.

Nové snímky Maxar Technologies z 19. a 21. května ukazují plavidla - Matros Pozynič a Matros Koška - v loděnici patrně vedle sil s obilím, ze kterých do otevřeného nákladního prostoru proudí náklad.

Obě lodě už ze Sevastopolu vypluly. Podle monitorovací on-line služby MarineTraffic se Matros Pozynič plaví Egejským mořem a jeho cílem má být libanonský Bejrút. Matros Koška je stále v Černém moři.

Stanice CNN už dříve tento měsíc informovala o podobné misi, kdy Matros Pozynič v Černém moři naložil obilí a vyplul do Středozemního moře. Původně loď mířila s nákladem do Egypta, kde ji ale úřady po výstraze od ukrajinských úřadů odmítly.

Následně jí bylo odepřeno vplutí do Bejrútu a plavbu nakonec zakončila v největším syrském obchodním přístavu Latákíja. Rusko v Sýrii dlouhodobě podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval všechny státy, aby „nekupovaly kradené a nestaly se tak spoluviníky ruských zločinů“.

Zablokované přístavy

Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny před válkou představovaly téměř 30 procent světového obchodu. Ukrajina je zároveň čtvrtý největší vývozce kukuřice a pátý největší vývozce pšenice na světě, uvádí americké ministerstvo zahraničí.

Čtvrt roku války. ‚Čas mluví pro Ukrajince, hrozí ale ekonomické vyčerpání země,‘ upozorňuje odborník

Číst článek

Polovinu všeho obilí od Ukrajiny nakupuje i Světový potravinový program (WFP), který dodává potraviny 125 milionům lidí.

Rusko v Černém moři drží od roku 2014 klíčový přístav Sevastopol na anektovaném Krymském poloostrově. Od únorové invaze Rusko zablokovalo dva další významné ukrajinské přístavy - ostřelovanou černomořskou Oděsu a dobytý Mariupol u Azovského moře. Ukrajina z těchto přístavů nemůže vyvážet zboží, což má dopad nejen na globální dostupnost potravin, ale i ničivé důsledky pro ekonomiku napadené země.

V této situaci se Ukrajina snaží vyvážet alespoň část své zemědělské produkce po zemi. Server zdopravy.cz v úterý napsal, že český železniční dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake ležícího severně od Brém. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta.

Běloruská nezávislá televize Nexta na svém účtu na twitteru uvedla, že do Litvy přijel první vlak naložený ukrajinským obilím. Jeho cílovou stanicí byl přístav Klajpeda. Plány na urychlenou přepravu ukrajinského obilí a dalších zemědělských výrobků vlaky a kamiony přes území Evropské unie nedávno představila Evropská komise.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí uvedl, že zdrojem problémů, které vedou k hrozbě světového hladomoru, není Rusko. Na vině jsou podle něj protiruské sankce a ti, kdo je vůči Moskvě kvůli její invazi na Ukrajinu zavedli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme