Kauza Čapí hnízdo míří před soud. Hlavní líčení s Babišem a Nagyovou začne 12. září

Obžalobu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyové (dříve Mayerové) v kauze dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo začne pražský městský soud projednávat 12. září. Soudce Jan Šott nevyhověl návrhům na předběžné projednání obžaloby. Uvedly to v úterý servery Novinky.cz a Seznam Zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:20 7. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Expremiér Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kauza padesátimilionové evropské dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo míří před soud po více než šesti letech.

„Mohu potvrdit, že v trestní věci obžalovaných Ing. Nagyové a Ing. Babiše předseda senátu neshledal důvody pro nařízení předběžného projednání obžaloby a dne 6. 6. 2022 nařídil hlavní líčení,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Babiš k obžalobě v kauze Čapí hnízdo: Je to účelový pokus o moji kriminalizaci, kodex ANO neporušuji

Číst článek

Soud v kauze Čapí hnízdo začne 12. září, poslední nařízené jednání se pak bude konat 21. října. Celkem je zatím naplánováno třináct jednacích dní, informoval server.

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení.

Státní zástupce ale podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

‚Věřím ve spravedlnost‘

Oba vinu odmítají. Babiš v úterý uvedl, že ho v kauze Čapí hnízdo už vůbec nic nepřekvapí. „Fatálně pošpinila mě, moji rodinu, ale i moje současné a bývalé kolegy. Za tu dobu, co se případ táhne, ovlivnila neuvěřitelné množství voleb. V září ten vykonstruovaný a účelový pokus o moji kriminalizaci bude pokračovat. A to, světe div se, opět jen pár dní před dalšími volbami,“ řekl.

Doplnil, že i tak věří ve spravedlnost. „Nikdy jsem nic trestného neudělal, což se týká i této 15 let staré věci, a jsem připraven to u soudu prokázat,“ dodal.

Čapí Hnízdo | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nagyová Deníku N po podání obžaloby řekla, že jde o „exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti“. K trestnému činu má podle ní jednání „na hony daleko“.

Někdejší náměstkyni jihlavského primátora navrhl krajský sněm ANO na Vysočině do podzimních senátních voleb za okrsek Jihlava a čekal na schválení na celorepublikové úrovni. Dnes Nagyová ČTK sdělila, že její kandidatura do Senátu je definitivně schválená. K termínu hlavního líčení se vyjadřovat nechtěla.

Zatímco bude soud rozplétat kauzu Čapí hnízdo, půjdou lidé volit do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu, a to konkrétně 23. a 24. září. Případné druhé kolo senátních voleb se pak bude konat 30. září a 1. října.

Kauza Čapí hnízdo

Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Akcie vlastnily Babišovy děti z prvního manželství a partnerka. Na dotaci by farma jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila.

Bývalá Babišova poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) | Foto: Petr Lemberk / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Původně policisté v kauze obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil státní zástupce Jaroslav Šaroch v květnu 2018. Předloni zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie stejně jako nyní navrhovala podání obžaloby.

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové, podle něj bylo řízení v jejich případě zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Vedle české policie se podezřením z dotačního podvodu zabýval v roce 2016 i Evropský úřad pro boj pocit podvodům, známý pod zkratkou OLAF. Ten před zhruba pěti lety došel k závěru, že existuje podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie. Později dal ale od od vyšetřování ruce pryč.

České úřady se totiž v na začátku roku 2019 rozhodly dotaci vyjmout z unijního financování, a evropské peníze tak na projekt vůbec nešly. O půl roku později pak společnost 50 milionů vrátila.

ČAPÍ HNÍZDO

  • 2006 – Začala přestavba statku Dvůr Semtín u rybníka Slavnič na Benešovsku na konferenční centrum Čapí hnízdo
    prosinec
  • 2007 – ZZN AGRO Pelhřimov z Agrofertu se přeměnila na stejnojmennou akciovou firmu s akciemi na majitele, později se přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo
  • srpen 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt farmy Čapí hnízdo.
  • září 2008 – Za akcie farmy Čapí hnízdo zaplatil Babiš starší, měl to být dar dětem a partnerce
  • říjen 2013 – O projekt farmy Čapí hnízdo se začala zajímat média. Babiš tehdy řekl týdeníku Respekt: „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří.“
  • listopad 2015 – padá trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo
  • leden 2016 – Okolnosti získání dotace začala vyšetřovat policie, vyšetřování okolností poskytnutí dotace zahájil i Evropský úřad proti podvodům
  • srpen 2017 – Policie zaslala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka
  • říjen 2017 –  Poté, co Poslanecká sněmovna Babiše s Faltýnkem vydala, v říjnu je a dalších devět lidí policie obvinila. Společně s nimi si usnesení o zahájení trestního stíhání převzali Babišova dnešní manželka Monika Babišová a její bratr Martin Herodes, Babišova dcera Adriana Bobeková, Andrej Babiš mladší, tehdejší jihlavská politička a exmanažerka Jana Mayerová a Josef Nenadál
  • květen 2018 – Státní zástupce zamítl Babišovu stížnost proti obvinění, stíhání Faltýnka a dalších tří osob, členů představenstva společností ZZN Pelhřimov a farma Čapí hnízdo, zrušil
  • červen 2018 – Nástupnická společnost farmy Čapí hnízdo Imoba souhlasila s vrácením dotace
  • březen 2019 – Policie vyloučila z vyšetřování případu premiérova syna Andreje Babiše mladšího k samostatnému projednávání
  • září 2019 – Pražští žalobci stopli stíhání Babiše i dalších v kauze Čapí hnízdo. Farma byla malou firmou, zjistili
  • prosinec 2019 – Kauza Čapí hnízdo pokračuje. Šéfžalobce Zeman obnovil trestní stíhání Babiše a Mayerové
  • únor 2020 – Státní zastupitelství zastavilo stíhání Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo, trestný čin se neprokázal
  • květen 2021 - Policie ukončuje vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v plánu je seznamování obviněných se spisem
  • srpen 2021 - Státní zástupce Jaroslav Šaroch vrátil případ policii k došetření
  • září 2021 - před policií vypovídal Andrej Babiš mladší, syn tehdejšího premiéra, doplněný spis putoval od police k dozorujícímu žalobci
  • říjen 2021 - do kauzy vstoupili podzimní sněmovní volby, vyšetřování muselo být přerušeno, když Babiš získal s poslaneckým mandátem i novou imunitu
  • listopad 2021 - Šaroch požádal sněmovnu o vydání Babiš ke stíhání
  • březen 2022 - nově zvolená sněmovna vydala Babiše ke stíhání
  • březen 2022 - Šaroch rozhodl o obžalobě, Babiš i Majerová půjdou před soud

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme