Čínský prezident varoval Bidena ohledně Tchaj-wanu. USA by si neměly zahrávat s ohněm, řekl

Čínský prezident Si Ťin-pching řekl, že Spojené státy by si neměly „zahrávat s ohněm“, pokud jde o přístup k Tchaj-wanu. Upozornil na to amerického prezidenta Joea Bidena během jejich čtvrtečního telefonátu. Podle agentur Reuters a AFP to uvádí čínská státní média. Biden během rozhovoru zdůraznil, že se americká politika ohledně Tchaj-wanu nezměnila a že jsou Spojené státy proti „jednostranným snahám“ měnit stávající stav.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 23:36 28. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joe Biden a Si Ťin-pching (koláž)

Joe Biden a Si Ťin-pching (koláž) | Zdroj: Reuters

Přístup k Tchaj-wanu je v těchto dnech znovu v centru napjatých americko-čínských vztahů kvůli spekulacím o nadcházející návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Podle amerických médií by se mohla uskutečnit příští měsíc, přičemž Pelosiová by se stala nejvýše postaveným americkým politikem, který takovou návštěvu podnikne od začátku století.

Covid Číně pomohl mít lidi pod dohledem. Přesně na tom Peking pracuje celá léta, říká zpravodaj Jakš

Číst článek

„Kdo si zahrává s ohněm, může se jedině spálit,“ řekl podle čínských médií Si Bidenovi. Vyzval Spojené státy americké, aby ctily princip „jedné Číny“, podle kterého Tchaj-wan patří do sféry vlivu Pekingu, uvádí Reuters.

Ostrov ležící jihovýchodně od pevninské Číny však dlouhé roky funguje nezávisle v čele s demokraticky volenou vládou, přičemž Spojené státy mu vyjadřují podporu. Prezident Biden na jaře uvedl, že Washington je připraven vojensky zasáhnout v případě útoku na Tchaj-wan.

Peking opakovaně dává najevo nespokojenost s americkými postoji a nedávno pohrozil nespecifikovanými „silnými opatřeními“, pokud se návštěva Pelosiové uskuteční.

USA nabízí až deset milionů dolarů za informace o ruské ‚trollí farmě‘. Měla ovlivňovat americké volby

Číst článek

Jde přitom o jedno z řady ožehavých témat, která aktuálně formují vztahy mezi Spojenými státy americkými a Čínou. Washington dával najevo, že Biden chtěl při čtvrtečním telefonátu hovořit také o ruském útoku na Ukrajinu, který Peking nikdy neodsoudil, nebo o ochraně klimatu a ekonomické soutěži.

Podle nejmenovaného představitele Bílého domu, na kterého se odkazují agentury AP a Reuters, Biden a Si jednali také o možnosti uspořádat osobní setkání.

Podle Bílého domu byl hovor veden přímo a Biden s čínským protějškem hovořil o genocidě a nucené práci, které je v Číně podle Spojených států a některých západních zemí vystavena menšina Ujgurů. Biden také řekl, že Čína se nedržela mezinárodních vědeckých standardů při zkoumání původu koronaviru.

Prohlášení Bílého domu

Večerní prohlášení Bílého domu k více než dvouhodinovému hovoru zmiňuje i boj proti klimatické změně a „zdravotnickou bezpečnost“, ovšem bez jakýchkoli podrobností.

Senát podporuje spolupráci Česka a Tchaj-wanu. Označil ho za ‚subjekt mezinárodního práva‘

Číst článek

Dále uvádí, že oba lídři mluvili o různých „otázkách důležitých pro bilaterální vztahy a o dalších regionálních a globálních otázkách“. Čínská státní média rozhovor označila za „upřímný a hluboký“.

Biden a Si se ve čtvrtek spojili popáté za dobu, kdy jsou oba v čele svých zemí. Podle webu Politico bylo pro americkou stranu hlavním cílem zajistit, že výhrady Pekingu k potenciální cestě Pelosiové na Tchaj-wan „nevykolejí diskuse o dlouho očekávaném osobním setkání“ mezi dvěma prezidenty.

„Pokud jde o Tchaj-wan, prezident Biden zdůraznil, že politika Spojených států se nezměnila a že Spojené státy silně nesouhlasí s jednostrannými snahami měnit status quo nebo podkopat mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu,“ píše se v komuniké Bílého domu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme