Kyjevem otřásly exploze, úder má tři oběti. ‚Útočily ruské kamikadze drony,‘ uvedl Kličko

Centrem Kyjeva v pondělí ráno otřáslo několik explozí. Informovala o tom ukrajinská média i světové tiskové agentury. Podle zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka po úderu zemřeli tři lidé. Útoky měly na svědomí ruské bezpilotní letouny, tvrdí Kličko i šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.Ukrajinská metropole byla spolu s dalšímu ukrajinskými městy přesně před týdnem cílem masivních ruských útoků.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Kyjev (Aktualizováno: 12:20 17. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Kyjevě byla slyšet silná exploze

Centrem Kyjeva otřáslo několik explozí (ilustrační foto) | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

„Počet lidí zabitých kvůli útoku kamikaze dronu na obytnou budovu vzrostl na tři, zachráněno je 19 lidí,“ uvedl dnes na sociální síti telegram Tymošenko.

O něco dříve na této platformě psal také o čtyřech zraněných. Starosta Kličko předtím informoval o mrtvé ženě, jejíž tělo záchranáři vyprostili z trosek obytného domu v Ševčenkivské čtvrti v centru města. V budově podle něj došlo kvůli útoku dronu k explozi.

Krátce před dnešním prvním výbuchem se Kyjevem rozezněly sirény varující před náletem. Kličko následně na sociálních sítích informoval o explozích v Ševčenkivské čtvrti.

Tam podle něj drony, které při zásahu cíle vybuchnou, způsobily požár v nebytové budově a poškodily také několik obytných domů.

Ruská mobilizace? Chaos a neobjasněná úmrtí u nových branců armády

Číst článek

„Metropoli napadly kamikadze drony,“ napsal na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Svědci zveřejnili videa dronů, které byly vidět na jasné ranní obloze nad Kyjevem, přičemž bylo slyšet něco jako výstřely, které se je snažily zlikvidovat, popsala agentura AP.

Později informovala, že její fotograf zachytil jeden z bezpilotních letounů, které na metropoli útočily v několika vlnách.

OVĚŘOVNA: Ukrajinský generál Zalužnyj nemá na svém náramku svastiku, jde o optický klam

Číst článek

Exploze otřásly stejnou centrální kyjevskou čtvrtí, kde před týdnem raketa zasáhla dětské hřiště v parku a křižovatku poblíž hlavních budov kyjevské univerzity, poznamenala agentura AP.

Rusko minulé pondělí v ranní dopravní špičce pomocí raket, střel dlouhého doletu, letectva i dronů masivně zaútočilo na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. Při úderech zahynulo nejméně 19 lidí a přes sto jich bylo zraněných.

V menších rozsahu útoky pokračovaly ráno v úterý 11. října. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších útoků vůči Ukrajině od prvních týdnů ruské invaze.

Úder na infrastrukturu

V pondělí ráno byly hlášeny ruské raketové útoky také z Dněpropetrovské a Sumské oblasti, které se nacházejí na východě země.

Rakety zasáhly objekty energetické a kritické infrastruktury a na místě vypukl rozsáhlý požár. S odvoláním na šéfa oblastní správy Valentyna Rezničenka o tom v pondělí informovala ukrajinská média.

Článek pokračuje pod online reportáží

Ruské invazní síly podle nich brzy ráno podnikly vzdušné útoky také na severoukrajinskou Sumskou oblast, kde zasáhly objekty kritické infrastruktury.

Ruská armáda celou noc útočila na Dněpropetrovskou oblast raketami Grad a těžkým dělostřelectvem, píše agentura Ukrinform.

„Naše protivzdušná obrana tři nepřátelské rakety zničila. Jedna raketa zasáhla objekt energetické infrastruktury. Je tam silný požár. Na místě pracují všechny služby,“ uvedl Rezničenko na platformě telegram.

Agentura Unian mezitím informovala, že v Sumské oblasti jsou v důsledku ruského útoku zraněni lidé, bližší informace zatím nejsou k dispozici. Podle šéfa oblastní správy Dmytra Žyvyckého rakety zasáhly oblast u města Romny.

„Raketový úder na zařízení kritické infrastruktury po páté hodině ranní. Jsou tam ranění,“ napsal Žyvyckyj na telegramu.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnešní útoky byly vedené vysoce přesnými zbraněmi proti armádním cílům a objektům energetické soustavy.

Minulý týden ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že pondělní masivní vzdušné údery na ukrajinská města byly odvetou za ukrajinské útoky, mezi něž zařadil i nedávný výbuch na Kerčském mostě, jenž ukrajinský poloostrov Krym, v roce 2014 nelegálně anektovaný Moskvou, spojuje s Ruskem. Kyjev se k zodpovědnosti za útok na most oficiálně nehlásí.

gen, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme