Nedůvěru vládě by v současné situaci vyslovilo 47 procent Čechů, vyplývá z průzkumu

Současná vláda by měla podle 47 procent Čechů požádat po chystané revizi programového prohlášení znovu Sněmovnu o důvěru. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. V něm odpovídalo mezi 16. a 18. lednem přes tisíc respondentů. V současné situaci by kabinetu vyslovili nedůvěru. Celkem 44 procent dotazovaných by si naopak pád kabinetu nepřálo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro vyslovení nedůvěry byli převážně lidé starší 45 let se středoškolským vzděláním bez maturity. Dominantní názor ve společnosti ale není. „Nepřevládá žádný postoj ani k vyslovení nedůvěry ani proti. Myslím, že to je obrazem toho, co se odehrávalo v Poslanecké sněmovně,“ komentuje ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Vyslovení nedůvěry vládě si z hlediska sociodemografického profilu nepřeje 73 % vysokoškoláků, mezi mladšími lidmi stejný názor převažuje v 67 % případů.

Podle 47 procent Čechů by měla vláda požádat o důvěru znovu poté, co připraví revizi programového prohlášení. Třetina lidí si naopak myslí, že kabinet znovu o důvěru žádat nemusí. Revidovat programové prohlášení se vláda chystá na jaře.

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně ustála už druhý pokus o vyslovení nedůvěry o půlnoci ze středy na čtvrtek. Debata, která tomu předcházela, trvala více než 25 hodin.

Jana Čermáková, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme