Česko 0:0 Švýcarsko

Degustátor nepozná konkrétní značku, pivo je buď dobré, nebo špatné

Stát se degustátorem piva je zřejmě snem každého milovníka pěnivého moku. V Žatci ochutnávali a hodnotili piva třiceti českých pivovarů. Mezi degustátory byli zástupci pivovarů, pěstitelů chmele i milovníků piva z řad veřejnosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, sklenice piva, pivo na pultě, pitný režim/ilustr. obr. | Foto: Quinn Dombrowski

Všichni se ale shodli na jednom, poznat při ochutnávce konkrétní značku piva, je nemožné.

V aule Chmelařského institutu hodnotili zhruba 150 vzorků piv z třiceti českých pivovarů v rámci chmelařské dočesné.

Jedním z amatérských degustátorů je čtyřicetiletý Martin z Bíliny na Teplicku. Tak jako většina Čechů, má pivo rád a na degustaci je poprvé. Jak mu chutnají první vzorky?

Přehrát

00:00 / 00:00

V Žatci hodnotili piva českých pivovarů. „Musíte se podívat na vůni, na barvu, na chuť a vyhodnotit, jak vám chutná,“ říká degustátor Dvořák

„Ono je zajímavý, že po každém napití, trošku jinak. Ten vzorek, který jsem favorizoval, mi ve druhém kole připadá horší, než ten první. Takže to je velice obtížné.“

U každého vzorku piva hodnotí degustátoři celkový dojem po dopití, vůni, hořkost a říz. Aleš Dvořák z Českých Budějovic je profesionálním degustátorem 25 let. Co on hodnotí při pití piva?

„Žádná věda, musíte se podívat na vůni, na barvu, na chuť a vyhodnotit, jak vám to chutná. Pokud možno co nejpodrobněji to popsat.“

Každý vzorek je očíslován a degustátoři netuší, jakou značku piva pijí. Skleničky s pivem roznáší mladé dívky, každá nese sklenice s jedním vzorkem, seřadit před aulou se musí tak, aby sklenice postavily na stůl v předepsaném pořadí.

Za čtyři hodiny ochutnají degustátoři, mezi kterými nechybí ani ženy, tři desítky vzorků piv. Na stolech jsou mísy s kostkami sýra a pečivem. Že nejde o pohoštění, vysvětluje Aleš Dvořák.

„Tomu se říká chuťový neutralizátor, používá se nějaká neutrální uzenina, sýr, pečivo. Vždycky to chce přivonět, jemně osvěžit truňky, když už je to monotónní.“

Nejlepší pivo je z českého chmele

Jestli pivo chutná, hodnotí profesionálové po prvním napití. Pivo totiž rychle ztrácí teplotu a vypařují se z něj chutě. Podle zkušených degustátorů je ale téměř nemožné podle chuti určit značku piva. Kdo tvrdí, že to dokáže, je prý hospodský vychloubač.

„Neznám jediného soudného člověka, nemyslím hospodského vychloubače, který by si troufnul říct, že tohle je pivo z toho a toho pivovaru. Dá se poznat pivo dobrý a špatný, některý pivovary mají specifické chutě, ale se 100% jistotou, zkušenej degustátor to nikdy neřekne. Dost často by mohl se zesměšnit.“

Po třiceti vypitých vzorcích piva jsem se zeptal Martina, jestli si pamatuje, které vzorky na něj udělaly dojem.

„Jsem lehce zmatený, u některých piv jsem si byl poměrně jistý zpočátku, ale s postupujícími koly, jak říká klasik: Vím, že nic nevím,“ uzavírá.

Jedno ale tady v Žatci vědí chmelaři, pivovarníci i milovníci piva jistě. A sice, že pivo z českého chmele je nejlepší.

Jan Beneš, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme