Speciality v rámci Grand restaurant festivalu nabídne i devět podniků v Olomouckém kraji

Příští týden začne už čtvrtý ročník Grand restaurant festivalu určený milovníkům vysoké gastronomie. V jeho rámci bude nabízet vybrané pokrmy i devět restaurací v Olomouckém kraji, kde bude možné okusit luxusní delikatesy za zvýhodněné ceny. Je však třeba si návštěvu vybrané restaurace včas rezervovat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grand Restaurant Festival | Foto: František Ortmann

V nabídce restaurací budou taková jídla jako filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, kanadský humr nebo pečené selátko na šalotce a česneku.

Grand restaurant festival začínal před třemi lety skromně v 15 pražských restauracích. Letos už se akce rozšířila do 101 restaurací po celé České republice. V nabídkách mohou zájemci najít asijskou, českou, francouzskou, indickou, indonéskou, italskou, japonskou, řeckou i regionální kuchyni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o Grand restaurant festivalu natočila redaktorka Blanka Mazalová.

Pro stále větší zájem se prodloužil i termín festivalu, od 15. ledna až do konce února. Vedle speciálních nabídek, jako jsou „mňam balíčky“ či „mňam busy“, pojede dokonce i „mňam vlak“. Letos bude na Olomoucku poprvé výlet vlakem dvoudenní.

„Většinou jedeme na otočku na jeden den, ale tentokrát jsme tady chtěli strávit trochu víc času a chtěli jsme nejenom navštívit město, ale současně v rámci toho vlaku máme návštěvu Loštic, kde se dělají slavné tvarůžky, což málokdo ví, že je jeden z vůbec nejzdravějších sýrů na světě, co se týká obsahu tuku,“ řekl organizátor festivalu Pavel Maurer.

Vlak do Olomouce vyjíždí z Prahy a už v průběhu jízdy budou podle Maurera v jídelních vozech nabízeny gastronomické speciality.

„Potom v Olomouci kromě gastronomie budeme mít možnost navštívit i některé pamětihodnosti a kulturu. Také půjdeme do divadla,“ řekl Maurer.

Objednávky přes internet

Loni si kvalitní jídlo během festivalu dopřálo 22 tisíc lidí. Pokud se k nim chce letos někdo přidat, musí se objednat přes internet.

„Veškeré rezervace, platby, objednávky probíhají pouze na těch internetových adresách, a tam se vlastně všichni dozvědí, kolik co stojí, jestli si dají velké menu nebo malé menu, jestli si objednají tenhle balíček nebo jiný balíček, uvidí také, co už je vyprodáno a co je ještě k mání a mohou si to vlastně okamžitě objednat,“ dodal Maurer.

Jedno z festivalových menu, které mohou lidé ochutnat v olomouckých restauracích, představil šéfkuchař Karel Schwarz:

„Měníčko, které jsme si připravili, je carpaccio z červené řepy s panakotou z kozího sýra a s rukolou, jako druhý chod máme mořského ďase v guanciale, což je vepřové líčko na mangoldu a placičce z jeruzalémských artyčoků, potom máme roládku z telecího a konfitované brambory v husím sádle s redukcí z červeného vína a macerovanou šalotkou,“ řekl.

Blanka Mazalová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme