Speciality v rámci Grand restaurant festivalu nabídne i devět podniků v Olomouckém kraji
Příští týden začne už čtvrtý ročník Grand restaurant festivalu určený milovníkům vysoké gastronomie. V jeho rámci bude nabízet vybrané pokrmy i devět restaurací v Olomouckém kraji, kde bude možné okusit luxusní delikatesy za zvýhodněné ceny. Je však třeba si návštěvu vybrané restaurace včas rezervovat.
V nabídce restaurací budou taková jídla jako filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, kanadský humr nebo pečené selátko na šalotce a česneku.
Grand restaurant festival začínal před třemi lety skromně v 15 pražských restauracích. Letos už se akce rozšířila do 101 restaurací po celé České republice. V nabídkách mohou zájemci najít asijskou, českou, francouzskou, indickou, indonéskou, italskou, japonskou, řeckou i regionální kuchyni.
Pro stále větší zájem se prodloužil i termín festivalu, od 15. ledna až do konce února. Vedle speciálních nabídek, jako jsou „mňam balíčky“ či „mňam busy“, pojede dokonce i „mňam vlak“. Letos bude na Olomoucku poprvé výlet vlakem dvoudenní.
„Většinou jedeme na otočku na jeden den, ale tentokrát jsme tady chtěli strávit trochu víc času a chtěli jsme nejenom navštívit město, ale současně v rámci toho vlaku máme návštěvu Loštic, kde se dělají slavné tvarůžky, což málokdo ví, že je jeden z vůbec nejzdravějších sýrů na světě, co se týká obsahu tuku,“ řekl organizátor festivalu Pavel Maurer.
Vlak do Olomouce vyjíždí z Prahy a už v průběhu jízdy budou podle Maurera v jídelních vozech nabízeny gastronomické speciality.
„Potom v Olomouci kromě gastronomie budeme mít možnost navštívit i některé pamětihodnosti a kulturu. Také půjdeme do divadla,“ řekl Maurer.
Objednávky přes internet
Loni si kvalitní jídlo během festivalu dopřálo 22 tisíc lidí. Pokud se k nim chce letos někdo přidat, musí se objednat přes internet.
„Veškeré rezervace, platby, objednávky probíhají pouze na těch internetových adresách, a tam se vlastně všichni dozvědí, kolik co stojí, jestli si dají velké menu nebo malé menu, jestli si objednají tenhle balíček nebo jiný balíček, uvidí také, co už je vyprodáno a co je ještě k mání a mohou si to vlastně okamžitě objednat,“ dodal Maurer.
Jedno z festivalových menu, které mohou lidé ochutnat v olomouckých restauracích, představil šéfkuchař Karel Schwarz:
„Měníčko, které jsme si připravili, je carpaccio z červené řepy s panakotou z kozího sýra a s rukolou, jako druhý chod máme mořského ďase v guanciale, což je vepřové líčko na mangoldu a placičce z jeruzalémských artyčoků, potom máme roládku z telecího a konfitované brambory v husím sádle s redukcí z červeného vína a macerovanou šalotkou,“ řekl.