Atletika bojuje o zájem mladších diváků. Na Evropských hrách v Minsku se představí v nové podobě

Výrazná změna čeká fanoušky atletiky na Evropských hrách v Minsku. Evropská atletická asociace totiž chce přiblížit tradiční disciplíny mladšímu publiku, a proto budou v červnu sportovci soutěžit v Bělorusku v úplně novém formátu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika (ilustrační foto)

Atletika (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jak na olympijském stadionu, tak mimo něj byl o poslední evropský šampionát atletů v Berlíně velký zájem. Evropská atletická asociace se ale obává stárnutí publika a i podle dostupných dat dominují ve sledovanosti věkové kategorie nad 50 let.

„Náš sport potřebuje inovovat. Podle mě se musíme snažit oslovit novou generaci atletických fanoušků. Třeba mistrovství světa v počítačových hrách sledovaly desítky tisíc lidí na vyprodaném stadionu ve Wembley. Jsme v situaci, kdy riskujeme, že nám ujede vlak. Pokud nic nezměníme, můžou se před atletiku dostat ve sledovanosti i sporty, které jsou dlouhodobě za ní,“ mluvil se zaujetím o revoluční změně atletiky olympijský vítěz a bývalý dálkař Greg Rutherford.

Budoucnost Evropských her je na východě, západní země nemají zájem

Číst článek

Nová týmová dvouhodinová soutěž se bude skládat z devíti disciplín, čtyř mužských a čtyř ženských, a všechno zakončí stíhací štafeta s hendikepy z předešlých disciplín. Vítězný celek pak postoupí do dalšího kola.

„Evropský olympijský výbor chce, aby atletika v Minsku byla, ale v jiné formě, než jak tomu bylo před třemi lety v Baku. Tam startovali závodníci federací, kteří byli ve druhé a třetí lize mistrovství Evropy družstev, takže tam nebyla atletika té nejvyšší úrovně,“ přiblížil šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák, že nový formát pomůže kvalitě atletiky na Evropských hrách, přestože s ním úplně nesouhlasí. 

„Bude to soutěž, která na tuto akci úplně nepatří, takže bude zajímavé, jak se k tomu jednotlivé federace postaví,“ dodal Dvořák. 

Češi ale v Minsku na rozdíl od Baku chybět nebudou. Že by ale tento formát s názvem Dynamic New Athletics - tedy dynamická nová atletika - prorazil za pár let i na olympijské hry, ale není moc pravděpodobné.

„Já si myslím, že celkem ne, protože atletika má dostatek možností vylepšovat to, co má, ten svůj známý klasický a populární program. Je to dodatek, který se může používat v různých věkových kategoriích,“ doplnil manažer elitních atletů Alfons Juck, podle kterého se na vrcholných světových akcích tradiční podoba v blízké budoucnosti nezmění.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme