Holuša běžel s krvavým zraněním, Špotáková 'zařízla' Bělorusku. Atleti na ME družstev skončili osmí

Čeští atleti udrželi poprvé v historii místo v Superlize i pro další mistrovství Evropy družstev. V elitní společnosti skončili ve francouzském Lille osmí a nejvíc bodů přidaly tradiční opory reprezentačního týmu.

Lille Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

O jedno z nejsuverénnějších vítězství celého víkendu se postaral Jakub Holuša, který sice absolvoval tříkilometrovou trať se zkrvavenou nohou, ale v bouřlivé atmosféře mohl poslední metry vyklusat.

„Vím přesně, kde se to stalo. Hned na začátku a byl to Španěl. Ještě se na mě otáčel, jestli jsem v pohodě," popisoval Jakub Holuša pro Radiožurnál okamžik, ve kterém přišel v závodě na 3 kilometry ke krvavému šrámu od soupeřovy tretry.

Spokojená s limitem, ne s finišem. Výkon Denisy Rosolové na ME družstev poznamenalo tréninkové manko

Číst článek

Podobné situace se ale v takticky vedených závodech stávají běžně a českého atleta to k cestě za maximálním počtem 11 bodů nezastavilo.

Stejně dobře se vedlo i Barboře Špotákové, která nastupovala až na závěr programu, kdy se náskok českého týmu na sestupující desáté Bělorusko zmenšoval.

„Po druhém hodu jsem byla druhá a šla jsem se zeptat týmu, jestli je to dobré. Seděla tam velká skupina, tak jsem se ptala, jestli mám tu Bělorusku stejně zaříznout. Řekli, že jo, tak jsem ráda, že to vyšlo," povídala nadšená Barbora Špotáková, která vyhrála posledním hodem ve svém letošním maximu 65 metrů a 14 centimetrů.

Spokojený šéftrenér Tomáš Dvořák pak vyzdvihl i výkon 19ti leté výškařky Michaely Hrubé, která skončila třetí a navíc se výkonem 194 cm nominovala na světový šampionát a nakonec český tým nemusela mrzet jediná nula v soutěži z mužského kladiva.

„Nemůžu říct, že by mě někdo nějak dramaticky zklamal. To, že se Mirkovi Pavlíčkovi nepovedlo kladivo umístit do výseče, to se stane. Pro něj je to vrchol kariéry a bohužel to neustál. Ale nebylo tu nějaké dramatické zklamání, nikdo nepropadl," hodnotí pozitivně osmé místo těsně za Itálií Tomáš Dvořák s ohledem na možnosti atletů v některých aktuálně v Česku slabších disciplínách.

Celkově, ale od zavedení nového formátu týmových evropských soutěží v roce 2009 na tom Česká republika ještě lépe nebyla.

Superliga mistrovství Evropy atletických družstev v Lille:
Konečné pořadí: 1. Německo 321,5 bodu, 2. Polsko 295, 3. Francie 270, 4. Velká Británie 269, 5. Španělsko 242,5, 6. Ukrajina 236,5, 7. Itálie 221, 8. ČR 214,5, 9. Řecko 196,5, 10. Bělorusko 188,5, 11. Nizozemsko 175.

Jakub Marek, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme