Před mistrovstvím světa v Tegu dopovala až třetina atletů, odhaduje Světová antidopingová agentura

Podle dlouho odkládané studie Světové antidopingové agentury WADA mohla před mistrovstvím světa 2011 v Tegu dopovat až třetina atletů. Většina pozitivních dopingových nálezů ale nebyla odhalena.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika (ilustrační foto)

Atletika (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Studie, kterou tento týden zveřejnil časopis Sports Medicine, vychází z anonymního dotazníku, jehož se zúčastnilo celkem 2168 atletů. Ti měli odpovědět na otázku, jestli v posledních 12 měsících před šampionátem porušili antidopingová pravidla.

Etiopská lékárna nelegálně prodávala doping EPO, přes ulici se konalo atletické mistrovství

Číst článek

Zatímco ohledně atletického MS v Tegu odpovědělo kladně zhruba 30 procent sportovců, u souběžně zkoumaných Panarabských her z téhož roku to bylo dokonce 45 procent dotazovaných.

„Je to jen odhad, ale docela přesný, podle mne v řádu deseti procent ve srovnání s tehdejší realitou," komentoval výzkum nizozemský vědec Olivier de Hon, který se zkoumáním dopingu zabývá. Zároveň věří, že nyní je doping díky modernějším metodám odhalování mnohem méně rozšířený než před šesti lety.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme