Do baráže lépe vstoupily prvoligové týmy. Nejblíže k udržení mají po úvodním utkání Pardubice

Fotbalisté Pardubic a Zlína zvítězili v úvodních zápasech baráže o účast v nejvyšší soutěži a přiblížili se k záchraně. Východočeši vyhráli v Příbrami 2:0, „Ševci“ doma zdolali dalšího druholigového soupeře Vyškov 1:0. Odvety jsou na programu v neděli.

Příbram/Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Sychra z Pardubic se raduje ze vstřeleného gólu v prvním zápase baráže proti Příbrami

Vojtěch Sychra z Pardubic se raduje ze vstřeleného gólu v prvním zápase baráže proti Příbrami | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Čtrnáctý tým prvoligové tabulky rozhodl o výhře v Příbrami na začátku druhé půle, kdy se trefili Vojtěch Sychra a z penalty Dominik Janošek. Domácí v úvodním dějství dvakrát nastřelili tyč. Pardubice si připsaly čtvrté vítězství z posledních pěti zápasů, naopak třetí celek druhé nejvyšší soutěže utrpěl porážku po pěti duelech.

Jedinou branku ve Zlíně vstřelil v 64. minutě střídající Youba Dramé. Hráči Vyškova slibné šance neproměnili, v první půli Bienvenue Kanakimana trefil tyčku. Patnáctý tým první ligy tak neprohrál počtvrté za sebou, naopak druhé mužstvo druhé ligy utrpělo porážku po sedmi zápasech. Odveta se uskuteční v Drnovicích.

Baráž se v samostatné historii hraje teprve potřetí a zatím v ní byly stoprocentně úspěšné celky z nejvyšší soutěže. Loni si Bohemians 1905 poradili s Opavou a Teplice s Vlašimí. V roce 2019 zase uhájily prvoligovou příslušnost Karviná a Příbram, zatímco Jihlava s Brnem tehdy zůstaly ve druhé lize.

Pardubické vedoucí trefa uklidnila a brzy zvýšili. Po souboji s Adamem Petrákem upadl ve vápně Pavel Černý a rozhodčí Ondřej Berka nařídil penaltu. Dominik Janošek v 62. minutě nezaváhal a poslal Martina Melichara na opačnou stranu. Záložník Východočechů navázal na osm gólů v uplynulé ligové sezoně a potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Domácí pak marně žádali pokutový kop po pádu Hasana Jahiče v šestnáctce. V 70. minutě Melichar zasáhl pro Sychrově přihrávce na volného spoluhráče, na druhé straně pokus Bensona Sakaly přizvedla pardubická obrana na roh. V 89. minutě neuspěl po hlavičce ani střídající Emmanuel Antwi.

Příbram, která uspěla v baráži v roce 2019, už snížit nedokázala a velmi se jí vzdálil vysněný návrat mezi elitu po dvou letech. Východočeši navázali na dvě výhry z jediných dvou dosavadních vzájemných ligových zápasů.

Baráž o první fotbalovou ligu - úvodní utkání:

Viagem Příbram - FK Pardubice 0:2 (0:0)
Branky: 49. Sychra, 62. Janošek z pen. Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Hájek - Orel (video). ŽK: Jahič, Wágner - Hlavatý, Darmovzal. Diváci: 3500.

Trinity Zlín - MFK Vyškov 1:0 (0:0)
Branka: 64. Dramé. Rozhodčí: Černý - Caletka, Hrabovský - Zelinka (video). ŽK: Cedidla, Kolář, Čanturišvili, Hrubý, Procházka - Vintr, Alégué. Diváci: 5441.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme