Rakušan chce po incidentech fanoušků změny na stadionech, od klubů žádá intenzivnější spolupráci

Na incidentech po sobotním fotbalovém utkání Sparty v Mladé Boleslavi má podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podíl viny pořadatelská služba, která flagrantním způsobem porušila dohodnutá pravidla. Ministr to ve čtvrtek uvedl při interpelacích ve Sněmovně v reakci na dotaz poslance ANO Patrika Nachera.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Sparty po výhře v Mladé Boleslavi, která letenskému velkoklubu zajistila ligový titul

Fanoušci Sparty po výhře v Mladé Boleslavi, která letenskému velkoklubu zajistila ligový titul | Foto: Vít Černý | Zdroj: ČTK

„Jedná se o flagrantní porušení pravidel pořadatelské služby. Došlo tam k porušení toho, co pořadatelé říkali dopředu, jakým způsobem zaručí bezpečnost na stadionu,“ uvedl ministr.

Sparta porazila Mladou Boleslav 5:0 a slaví už 38. titul. Čtyřikrát se trefil Kuchta

Číst článek

Část fanoušků po vítězném fotbalovém zápase Sparty, kterým obhájila ligový titul, vběhli v Mladé Boleslavi na plochu stadionu přes kordon pořadatelů a policie. Policisté je neúspěšně vyzvali, aby hřiště opustili, museli použít donucovací prostředky, tedy chvaty, obušky i pepřový sprej. Tím podle médií zasáhli i návštěvníky na tribunách, včetně dětí.

„Mně se taky nelíbí záběry, když vidím, že si děti kryjí oči před pepřovým sprejem,“ uvedl Rakušan. Připomněl, že oprávněnost zásahu posuzuje odbor vnitřní kontroly středočeského policejního ředitelství.

Bitka v Plzni

Na čtvrtečním zásahu policie v Plzni při finále domácího poháru, který vyhrála rovněž Sparta, Rakušan žádnou zásadní chybu neviděl, „ani v tvrdosti, ani v přístupu“. I na plzeňském stadionu museli policejní těžkooděnci zasáhnout proti fanouškům obou týmů, kteří pronikli na hrací plochu.

Ostudná dohra finále MOL Cupu: fanoušci vběhli na hřiště a začali se prát, napadli i komentátory televize

Číst článek

„Oba incidenty jednoznačně ukázaly, že sportovní kluby a pořadatelé zápasů budou muset mnohem intenzivněji spolupracovat a pracovat i s fanoušky a návštěvníky tak, aby se kultura na stadionech zlepšila,“ podotkl ministr.

Nová opatření

Rakušan zopakoval, že se rozhodl svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech.

Očekává, že na jejím jednání zástupci Ligové fotbalové asociace i Fotbalová asociace ČR navrhnou opatření, jak posílit pořadatelskou službu, fotbalové kluby navrhnou koncept práce s fanoušky.

Za bezpečnost na stadionu podle dosavadních pravidel ručí pořadatelé a až poté, kdy vyhodnotí, že může nastat riziková situace, pak na jejich vyzvání vstupuje na stadion policie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme