Dlouhodobé smlouvy jako v NHL? V Česku nemožné, nechtěli by je kluby ani hráči

Léto je v hokejovém světě mimo jiné obdobím uzavírání kontraktů. Třeba Carey Price nebo Connor McDavid mají v kapse nové, stamilionové smlouvy na celých osm let! O tom si můžou hráči v českém hokeji nechat jen zdát.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Connor McDavid dostal k individuálním oceněním i rekordní 8letou smlouvu

Connor McDavid dostal k individuálním oceněním i rekordní 8letou smlouvu | Zdroj: Reuters

V roce 2025 bude silnice určitě křižovat více vozů s autopilotem. Solární energie bude možná všude na světě levnější, než ta z uhlí. A pravděpodobně se opět zrychlí tání ledovců. Útočník Connor McDavid ovšem v té době nejspíš bude stále hráčem Edmontonu.

V českých arénách na extraligovém hokeji něco takového není možné. Tady hráč podepíše během osmi let nový kontrakt hned několikrát.

Jágr chystá přesun do Evropy. Nabídky z NHL byly degradační, říká Marian Jelínek

Číst článek

„Když už jsou tříleté, mluví se o nich jako o mnohaletých smlouvách a dělá se z nich docela humbuk. Nevím o tom, že by někde byly delší," řekl Radiožurnálu Martin Hosták, který teď zažívá (a ještě jistě zažije) licitování o podmínkách nových smluv z pozice generálního manažera zlínského klubu.

Ale zdá se, že u uzavření skutečně mnohaleté spolupráce po vzoru NHL nikdy nebude. „Všichni víme, že financování hokejových klubů není dvakrát slavné. Majitelé a partneři se mění, takže žádný tým nechce riskovat v takové míře, jako je to v při podepisování v NHL," vysvětluje hráčský agent Michal Sivek.

Dlouhá smlouva v extralize by zavřela dvěře

„Nemáme pojištěné smlouvy. Když se hráč zraní tam, platí za něj kontrakt pojišťovna. To u nás neexistuje," připomíná agent a potvrzuje, že je v českých podmínkách skoro nemožné, aby hráč pár tahy perem po papíře rovnou stvrdil svoje působení v klubu pro celou dekádu.

Ale není to jen o rozdílných finančních možnostech a pojistkách. Hráči se v Česku nechtějí příliš vázat. „Nejhlavnější je, že se to moc nelíbí hráčům. Mají představu, že když budou lepší, budou mít na lepší kontrakt. Budou moct odejít do ciziny a tímhle by si zavřeli cestu. Dlouhodobost tak v Evropě není možná," vysvětluje Hosták.

Jinými slovy, v hokeji nic není víc než NHL, soutěž nejlepších hráčů, s obrovským renomé a v několika případech luxusními megakontrakty.

David Nyč, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme