‚Doufám, že se něco změní.‘ Jaškin věří, že bude znovu reprezentovat. Nikdo ho zatím nekontaktoval

Český útočník Dmitrij Jaškin věří, že se v příštím roce představí na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě. Třicetiletý hráč přišel o možnost reprezentovat poté, co před rokem podepsal smlouvu v Kontinentální lize. Vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) rozhodlo, že hokejisté z této soutěže nebudou do národního týmu zváni kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Jaškin

Dmitrij Jaškin | Zdroj: Profimedia

Jaškin bude hrát v KHL i nadále, minulý týden podepsal tříletou smlouvu s Kazaní. „Doufám, že se do příštího mistrovství světa něco změní a budu mít možnost hrát za českou reprezentaci. Bohužel tahle záležitost není v mých rukách,“ uvedl Jaškin v obsáhlém rozhovoru pro web sport-express.ru, ve kterém vysvětloval i důvody, proč po roce odešel z Petrohradu do Kazaně.

VIDEO: Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti, popřál český hokejista Jaškin ruským vojákům

Číst článek

Pozdrav ruským vojákům

Třicetiletý rodák z Omsku na sebe strhl pozornost letos v únoru, kdy společně se svými tehdejšími spoluhráči z Petrohradu vystoupil ve videu, na kterém gratulovali ruským vojákům ke Dni obránců vlasti.

„Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti,“ řekl hokejista se zkušenostmi z NHL v nahrávce, která vzápětí rezonovala na českých sociálních sítích.

Jaškin byl se 62 body a 40 góly v základní části nejproduktivnějším hráčem KHL i nejlepším střelcem. V play-off ale Petrohrad prohrál s CSKA Moskva a nepotvrdil pozici hlavního favorita.

Jaškin v boji o Gagarinův pohár přidal ve 14 utkáních pět branek a dvě asistence, sezonu ale dohrával zraněný. Limitovaly jej problémy s kolenem.

Jaškin má za sebou starty na mistrovství světa i Světovém poháru, přes 300 zápasů odehrál v NHL. Momentálně není s nikým z vedení reprezentace v kontaktu.

„Před mistrovstvím světa se jeden z trenérů ptal nejvyššího vedení (ČSLH), jestli se situace nezměnila. Vše ale zůstává při starém – hráčům z KHL se nevolá,“ uvedl Jaškin. Prezident hokejového svazu Alois Hadamczik rozhodnutí nepovolávat hráče z KHL před šampionátem potvrdil.

‚Chci, aby děti mohly zase hrát hokej a chodit do školy.‘ Hašek přijel na Ukrajinu vyjádřit podporu

Číst článek

Nejužitečnější hráč soutěže v uplynulé sezoně v minulosti nastupoval v NHL za St. Louis s generálním manažerem české reprezentace Martinem Havlátem. „Bylo by snadné najít s ním společnou řeč. Ale nemělo smysl mi volat a ptát se mě, jak se mi daří,“ řekl Jaškin.

Nebyl jediný

Minulý ročník KHL dohráli tři čeští hokejisté – vedle Jaškina ještě obránce Libor Šulák a útočník Rudolf Červený. Jaškin tvrdí, že by jich do ruských klubů chtělo odejít více, ale bojí se, že vypadnou z reprezentace.

„Kluci, kteří hrají v Česku nebo ve Švýcarsku, mi často píšou a ptají se na situaci. Jsem si jistý, že mnoho českých hokejistů by se do Ruska rádo vrátilo. Ale příští rok bude mistrovství světa v Praze a spousta jich tam chce hrát,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme