Reprezentační kouč Říha poprvé nominoval Koblížka, na Švédské hry se vrátí Jan Kovář

Útočník Radek Koblížek z Kärpätu Oulu bude debutovat na únorových Švédských hrách ve Stockholmu v české hokejové reprezentaci. Jednadvacetiletý odchovanec Komety Brno je jediným nováčkem v šestadvacetičlenném výběru kouče Miloše Říhy staršího na třetí díl Euro Hockey Tour v sezoně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčerstvější hokejový reprezentant Radek Koblížek

Nejčerstvější hokejový reprezentant Radek Koblížek | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Koblížek je zároveň nejmladším hráčem aktuálního výběru, nepočítaje beka Jakuba Galvase, kterého Říha zařadil mezi náhradníky. „Už na začátku sezony jsme říkali, že změn nebude v jejím průběhu tolik, ale pokud se objeví někdo z mladších hráčů, kdo si udrží formu delší dobu, dostane šanci. Právě tohle je ten případ. A my doufáme, že nám to ukáže i na té mezinárodní scéně,“ řekl Miloš Říha na tiskové konferenci v Praze.

Ti kluci byli pořád na ledě, vzpomíná na začátky člena hokejové síně slávy Romana Hamrlíka jeho otec

Číst článek

Poprvé od loňských olympijských her v Pchjongčchangu se vrací útočník Jan Kovář z Plzně, který se do začátku prosince marně snažil prosadit do NHL nejdříve v New York Islanders a následně v Bostonu. Poprvé od generálky na olympiádu nastoupí jeho klubový spoluhráč Milan Gulaš, jehož z prosincového Channel One Cupu vyřadilo zranění.

„Uvidíme, jak se bude (Kovář) adaptovat. Sám se moc těší. Jeho formu v Plzni dobře vidíme. Jejich útočná formace s Milanem Gulašem jde nahoru, dobře si rozumí a funguje jim to. Teď uvidíme, jak to bude na mezinárodním poli. Pro tento turnaj s ním počítáme do role prvního centra,“ nastínil Říha.

V týmu je také nejproduktivnější hráč extraligy Marek Kvapil z Liberce, který se z Channel One Cupu omluvil. Naposledy se představil na turnaji Karjala v listopadu 2016. Po stejně dlouhé pauze se vrací i jiný útočník Liberce Tomáš Filippi. Další zkušený reprezentant Martin Zaťovič z Brna byl naposledy v kádru v listopadu 2017 a opora Komety Petr Holík o měsíc později.

„Navštívili jsme zase spoustu zápasů a objeli hodně zemí, abychom si udělali obrázek. I přesto ale nadále platí, co jsme říkali hned na začátku - jdeme cestou, při níž máme tým sice širší, ale chceme, aby ti kluci, kteří tvoří jádro mužstva, byli pořád spolu a vytvořili tak ten základ,“ uvedl Říha.

Nenominujte naše hráče, žádají manažeři

Trenér připustil, že s blížícím se finišem základní části evropských soutěží a vrcholícím bojem nejen o pozice play off vedli stavitelé národního mužstva hodně diskuzí s manažery klubů oslovených hráčů.

„Prosili nás, abychom hráče nenominovali a nepočítali s nimi pro tento turnaj nebo je nasadili třeba jen do jednoho zápasu, protože jsou na hraně play off a podobně. Týkalo se to Švýcarska, ale i KHL. Přesto je v té nominaci asi spousta hráčů, jejichž jména se tam všeobecně očekávala,“ konstatoval Říha.

Mrzelo ho zranění gólmana Jakuba Kováře. „Původně jsme mysleli, že přijede, počítali jsme s ním. Ale zranil se, takže ho nemůžeme vzít jako jedničku na tento turnaj, což je škoda, protože vždy, když měl odchytat alespoň dva zápasy, přišla nějaká nehoda či zranění,“ řekl Říha.

V brankovišti bude sázet na Patrika Bartošáka a Šimona Hrubce z extraligy. S týmem by se měl ale připravovat i liberecký Roman Will, jehož jméno je mezi náhradníky, kde figuruje i brněnský Lukáš Dostál. „Ve dvacítce odchytal vynikající světový šampionát. Chceme vidět, zda má perspektivu i dál a bude se orientovat i v seniorské kategorii,“ vysvětlil Říha, proč Dostála oslovil.

Právě domácí nejvyšší soutěž má mezi 26 vyvolenými jasně nejvýraznější zastoupení. Ze dvou gólmanů, devíti zadáků a 15 útočníků je jich celkem 15 právě z extraligy, dalších pět pak z KHL.

Český tým se sejde v pondělí v pražské Tipsport Aréně a ve středu odletí do Stockholmu. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek 7. února v 19:00 s domácím Švédskem, další duel čeká mužstvo v hale Hovet v sobotu v poledne proti Finsku a na závěr změří síly ve stejný čas s Ruskem.

Nominace českých hokejistů na Švédské hry ve Stockholmu (7.-10. února):
Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice; 6 zápasů v reprezentaci), Šimon Hrubec (Třinec; 4),
obránci: Ondřej Němec (126 zápasů/13 branek), Jan Štencel (oba Kometa Brno; 4/0), Milan Doudera (Třinec; 38/1), Petr Zámorský (Hradec Králové; 48/2), Marek Hrbas (Chabarovsk/KHL; 11/0), Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.; 79/1), Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.; 63/8), Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL; 44/4), Ondřej Vitásek (Kunlun/KHL; 37/2),
útočníci: Michal Birner (63/9), Tomáš Filippi (38/3), Marek Kvapil (40/8), Radan Lenc (všichni Liberec; 15/3), Milan Gulaš (45/4), Jan Kovář (oba Plzeň; 111/21), Petr Holík (31/9), Martin Zaťovič (oba Kometa Brno; 60/15), Patrik Zdráhal (Vítkovice; 5/1), Roman Horák (Växjö/Švéd.; 56/10), Radek Koblížek (Kärpät Oulu/Fin; 0/0), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL; 47/3), Matěj Stránský (Mora/Švéd.; 9/2), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 8/0), Tomáš Zohorna (Chabarovsk; 72/13).


Náhradníci - brankáři: Roman Will (Liberec), Lukáš Dostál (Kometa Brno); obránci: Jakub Galvas (Olomouc), Jan Košťálek (Sparta Praha), David Musil (Třinec); útočníci: Ondřej Beránek, Jakub Flek (oba Karlovy Vary), Rudolf Červený (Slovan Bratislava/KHL), Lukáš Rousek (Sparta Praha).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme