Na českou bránu létá na mistrovství světa nejméně střel ze všech týmů

Čeští hokejisté se zatím na mistrovství světa prezentují ofenzivní hrou. Přitom ale vévodí statistice, která ukazuje, že soupeřům dovolí vystřelit na českou branku jen zřídka.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté v akci

Čeští hokejisté v akci | Zdroj: Reuters

„Snažíme se hrát hodně aktivně, rychle přistupovat, také pochytáme nějaké střely, což je určitě dobře a je to jeden z ukazatelů defenzivy. Dostali jsme málo gólů, když nebudu počítat gól v power play s Kanadou, tak si myslím, že obranná hra a výkony brankářů nás pasují do role týmů, které dostávají málo gólů,“ říká pro Radiožurnál Josef Jandač.

Jen pro představu. Za šest zápasů čelili čeští brankáři jen 104 pokusům soupeřů a třeba Rusko, aktuálně nejlepší celek šampionátu umožnilo soupeři vystřelit 110 krát, ale jen v pěti odehraných zápasech. U ostatních celků je rozdíl ještě mnohem větší. Největší podíl na tom mají hráči takzvaných bránících řad, které jsou nasazovány na nejlepší útočné formace soupeře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté se prezentují precizní defenzivou.

„Jako třetí a čtvrtá pětka koukáme na soupeře. Snažíme se na ně dobře připravit a samozřejmě jsme rádi, že se nám to daří, že jsme nedostali tolik gólů. Je to naše úloha, takže jsme rádi, že ji skoro na sto procent plníme,“ pochvaluje si Tomáš Zohorna.

Jen v posledním zápase s Francií se musel český gólman pořádně ohánět, aby udržel střelce domácího celku na uzdě. Celkem na něj vyslali 24 pokusů, ale to bylo dáno tím, že se Češi nechali mnohdy zbytečně a hlavně často vylučovat.

„Udělali jsme stupidní fauly, navíc dvakrát do čtyř minut. Pak ještě několik dalších minut, které nebyly potrestané. Myslím, že rozhodčí nad námi trošku přimhouřili oči. My si musíme tohle v hlavách uvědomit a neopakovat to,“ varuje Josef Jandač, a to i přesto, že národní tým přestál bez úhony dvě oslabení třech proti pěti a inkasoval jen jednou při klasické přesilovce Francie.

„Jo, myslím, že nám tohle trénování toho oslabení stačilo,“ usmívá se Radko Gudas, který při je při oslabeních první volbou českých trenérů. Do dalšího průběhu turnaje ale bude raději trávit na ledě méně minut.  

Petr Kadeřábek, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme