Nepustit Nory do vedení, plánují hokejisté. Na celém šampionátu mají nejproduktivnější obránce

Až v přípravném zápase v Chomutově ukončili hokejisté Norska tříleté střelecké trápení proti českému týmu. Na mistrovství světa ale mohou být Norové o poznání nebezpečnější. Už dnes v 16:15 nastoupí proti českému výběru do zápasu o další body do tabulky pařížské skupiny.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hokejová reprezentace na MS

Česká hokejová reprezentace na MS | Zdroj: Reuters

„Nesmíme se bláznit a pouštět se do bezhlavých útoků. Musíme hrát dobře zezadu a do útoku něco vymyslíme, nějaké góly dáme. Hlavně je nesmíme dostávat, protože pak to tyhle týmy zatáhnou, musí se jít do plných a mohlo by to být těžké," nebojí se Michal Řepík o útočnou potenci českého týmu.

V přípravě Češi přehráli Nory dvakrát s přehledem, ale je několik důvodů, proč by to mělo být dnes v hale Bercy jinak.

„V přípravě to bylo menší hřiště a Norové ještě neměli svou první lajnu, která rozhoduje zápasy. Bude na nás, abychom se líp připravili na začátek. Bude to hlavně o naší hře, chceme začít o hodně lépe, než jsme začali s Kanadou a Finskem. Dohánět skóre není jednoduché a mohlo by se nám to vymstít," upozorňuje asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Český tým nastoupí do zápasu ještě bez Vladimíra Sobotky, který prošel v St. Louis zdravotní prohlídkou a tým doplní až zítra.

Nejproduktivnější obrana mistrovství

Příspěvek se tak znovu bude čekat i od beků. 40 procent gólů české reprezentace zatím dali na mistrovství světa obránci. Moderní hokej ofenzivní práci zadáků vyžaduje a ti čeští to zatím na šampionátu potvrzují nejlépe ze všech.

„Máme beky, kteří mají ofenzivní schopnosti, to je hodně důležité. Ale potřebujeme, aby i dobře bránili," upozorňuje trenér Josef Jandač.

Chyby v obraně ale zatím dokázali čeští beci vyrovnat svým příspěvkem v podobě gólů Radko Gudas dal už dva, to samé má z obránců na kontě jen Tyson Barrie, jenomže v dresu Kanady už ho žádný kolega z obrany nenapodobil. To u Čechů už se ke Gudasovi přidal třeba Radim Šimek.

„Takovouhle hru jsem začal hrát před dvěma lety, když přišel do Liberce Filip Pešán. Vyžadoval to po mě a moje hra se změnila. Snažím se tak hrát, je to moderní hokej, a budu se snažit se v tom zdokonalovat," říká obránce z Liberce.

„Je nás tu hodně obránců, kteří hrají v klubu první dvě obrany, takže chodí na přesilovky, jsou hodně na ledě. Věřím, že to je dobře," navazuje další střelec z obranných řad - Michal Kempný.

Slováci ztratili zápas s Německem v nájezdech, Finové ubojovali výhru nad Slovinskem

Číst článek

Čeští beci dali na mistrovství už 4 branky, poměrně vyhlášení jsou střelbou zadáků Švédové, kteří ale také v této statistice Čechům nestíhají. Další takovým, kdo by se brzy mohl zapsat mezi střelce, je český bek Jan Rutta. Jako nováček na šampionátu dostává prostor v přesilovce a na modré čáře vypadá hodně suverénně, někdy až jako velký flegmatik.

„Doufám, že mě takhle vnímají i soupeři," usmívá se bek Chomutova. „Snažím se hrát dobře a posouvat puky. Mohl bych trošku zlepšit produktivitu. Střel tam mám dost, ale buď mi to chytá gólman, nebo hráči."

Rutta má zatím na kontě jednu tyčku, kterou statistiky nezaznamenávají. První gól na MS může dát už dnes Norsku. Radiožurnál bude utkání mezi Českem a Norskem vysílat celý v přímém přenosu, server iROZHLAS.cz nabídne ze zápasu online přenos. Pokud tým kouče Jandače jakkoli vyhraje, posune se ve skupině B na třetí místo.

vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme