Sjezdař Zabystřan během nadějně rozjeté alpské kombinace spadl, titul slaví Rakušan Strolz

Olympijským vítězem v alpské kombinaci se stal rakouský lyžař Johannes Strolz, jenž zopakoval úspěch svého otce Huberta z Calgary 1988. Český reprezentant Jan Zabystřan rozjel závod nadějně devátým časem ve sjezdu, ale slalom po chybě hned v horní části nedokončil.

Aktualizováno Jen-čching (Aktualizováno: 8:30 10. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Zabystřan

Jan Zabystřan | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Devětadvacetiletý Strolz porazil díky nejrychlejší slalomové jízdě v součtu o 59 setin sekundy Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, jenž zase zajel nejlepší čas ve sjezdu. Bronz získal s odstupem 68 setin na vítěze Kanaďan James Crawford.

Zabystřan ve sjezdu na Kildeho ztratil 1,42 sekundy a toužil minimálně vyrovnat deváté místo v kombinaci z loňského mistrovství světa v Cortině. Ve slalomu ale vypadl v relativně jednodušší pasáži zhruba deset sekund po startu a kombinovaný závod nedokončil stejně jako před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, kde byl šestnáctý Ondřej Berndt.

Spokojenost po sjezdu! 💪🏻 V životě nepodepsal tolik předmětů fanouškům, minule helmy, dnes už i bundy! #olympijskytym👏🏻🤟🏻

07:13 – 10. 02. 2022

1 19

Nepříliš známý Strolz si dojel pro životní úspěch rok poté, co byl vyřazen z rakouské reprezentace. V olympijské sezoně se musel připravovat sám a nominaci do Pekingu mu zajistilo až senzační vítězství před měsícem ve slalomu v Adelbodenu, jež pro něj znamenalo i první stupně vítězů ve Světovém poháru.

Pro start v kombinaci se navíc kvalifikoval až úplně na poslední chvíli 13. ledna díky zisku FIS bodů pro sjezd v Evropském poháru v Tarvisiu.

Ruská krasobruslařka i přes podezření z dopingu trénovala, olympijský výbor zatím mlčí

Číst článek

Rychlostní specialista Kilde získal druhou medaili v Pekingu po bronzu v superobřím slalomu. Další sjezdař Crawford si bronzem vynahradil zklamání ze sjezdu, kde mu cenný kov unikl o sedm setin.

Navzdory slušnému pátému místu ve sjezdu neuspěl loňský mistr světa v kombinaci Marco Schwarz z Rakouska, jenž si ve svém silnějším slalomu pozici nevylepšil. Šestinásobný vítěz hodnocení kombinace v SP Alexis Pinturault z Francie byl ve sjezdu až jedenáctý a slalom nedokončil.

Strolz může být posledním vítězem kombinace na velké akci. Vzhledem k větší specializaci lyžařů už není tato kdysi prestižní disciplína součástí Světového poháru a hrozí jí vyřazení z programu MS i ZOH. Na start se postavilo 27 lyžařů a celý závod jich dokončilo sedmnáct, přičemž poslední závodníci nabrali ztrátu v desítkách sekund.

Vše podstatné z olympijských her sledujte v našem online přehledu.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme