Sprinterka Petržilková: Chci být v elitní osmičce a zaútočit na čas pod 52 vteřin

V polském Chořově začne v pátek pro českou reprezentaci mistrovství Evropy atletických družstev. Před dvěma lety Češi postoupili v Kluži mezi evropskou elitu a nyní se pokusí s omlazeným výběrem dosáhnout na co nejlepší umístění. Mezi zkušené závodnice už patří sprinterka Škody Plzeň Tereza Petržilková, která Radiožurnálu Sport prozradila, jak se těší na konfrontaci s evropskou špičkou.

Chořov (Polsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budou pro vás závody specifické tím, že jedete znovu reprezentovat Českou republiku?
Pro mě to bude velká čest, protože mistrovství Evropy družstev byla moje první reprezentační akce. Má to pro mě velký význam a moc se těším, že budu znovu reprezentovat v českých barvách.

V čem je soutěž, kde sbírají muži a ženy body dohromady, specifická?
Specifické to je tím, že je to jediná týmová soutěž. Spojily se dohromady Evropské hry a mistrovství Evropy družstev, takže je to nový koncept a jsem zvědavá, jak to bude probíhat.

Budete závodit, ale koho budete nejvíce podporovat?
Jakmile budu mít volno a kapacitu, tak budu povzbuzovat úplně všechny. Vzhledem k tomu, že otvírám a uzavírám program závodů, tak uprostřed budu mít čas na fandění.

Je možné, že bude panovat v Polsku velké teplo. Dáte přednost fandění nebo spíše nabírání sil?
Uvidíme až na místě. Nevím přesně, jak daleko budeme bydlet od stadionu. Od toho se bude všechno organizačně odvíjet. Samozřejmě mým úkolem je podat plnohodnotný výkon, takže možná budu fandit z dálky.

Devatenáctiletá Maňasová zaběhla stovku za 11,26 sekundy, v českých historických tabulkách je druhá

Číst článek

Jako fanoušek a divák se podíváte raději na běžecké nebo technické disciplíny?
Srdcovkou jsou sprinterské disciplíny. Hodně mě baví i techniky, takže skok vysoký a skok daleký.

Co kromě závodění a fandění plánujete v Polsku ještě stihnout?
Vzhledem k tomu, že centrum dění Evropských her je v Krakově a my závodíme v Chořově, tak nebude možnost navštívit jiné sporty, což mě hodně mrzí. To vzájemné fandění dělá tu pravou atmosféru Evropských her. Uvidíme, jestli to nějak půjde nebo ne, ale spíš asi ne.

Zhruba před týdnem jste zaběhla osobní rekord v běhu na 400 metrů 51,95 sekund. Bude vaší metou tento čas překonat?
Tady bude důležitější umístění, protože půjde o týmové body. Chci co nejlepší umístění v co nejlepším čase. Určitě budu chtít útočit na hranici 52 vteřin a stlačit čas co nejníž. Uvidíme, jaké budou podmínky a také to, jakou dráhu si vylosuji. Od toho se vše bude odvíjet.

Jaké soupeřky vás čekají v Polsku?
Podle mých propočtů figuruji na nějaké osmé pozici mezi startujícími, takže se budu snažit být do top osmičky.  

Vladislav Janouškovec, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme