Basketbalisté potřebují v kvalifikačních zápasech s Bulharskem bodovat, budou jim ale chybět opory

Čeští basketbalisté se v Poděbradech od pondělí připravovali na další část kvalifikace o postup na mistrovství světa. První dva zápasy se národnímu týmu nevydařily, prohráli v Bosně i s Litvou. Už tento týden ale budou mít svěřenci trenéra Ginzburga šanci na reparát, čekají je dva duely proti Bulharsku – první z nich ve čtvrtek v hale soupeře. Bulharsko je ve čtyřčlenné skupině jen o skóre poslední právě za českou reprezentací.

Poděbrady Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban na loňském mistrovství světa

Vojtěch Hruban na loňském mistrovství světa | Foto: Václav Mudra | Zdroj: ČBF

Česko půjde do kvalifikace s několika významnými změnami. Tou první je třeba změna prvního rozehrávače, jelikož v posledním utkání národního týmu se s reprezentační kariérou rozloučil Jakub Šiřina. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští basketbalisté budou půjdou do zápasů kvalifikace mistrovství světa s pozměněnou sestavou

Na pozici jedničky, jak se říká prvnímu rozehrávači, tak bude v dvojzápase s Bulharskem Ondřej Sehnal. Ten prozradil, že ho volba trenérů nepřekvapila. „Těším se na to hrozně moc už od minulého okna, kdy jsem se dozvěděl, že Šířa asi bude končit. Měl jsem tu vidinu, že bych to po něm měl převzít. Doufám, že začneme dvěma vítězstvími,“ řekl Radiožurnálu.

Další novinkou v národním týmu je návrat Vojtěcha Hrubana. Ten přichází do reprezentace po pauze způsobené operací Achillovy šlachy a následnou dlouhodobou rekonvalescencí.

„O hodně jsem přišel‚ ale hodně mě stále čeká, takže se těším a věřím, že mohu týmu pomoct,“ svěřil se.

‚Tenhle člověk je z jiné planety.‘ Curry v Utkání hvězd NBA bavil a nastřílel rekordních 16 trojek

Číst článek

Týmu i přes tento důležitý návrat ale bude chybět několik opor. Mužstvu nepomůžou třeba Ondřej Balvín s Patrikem Audou. Koronavirová opatření v Japonsku by jim totiž nedovolila po návratu z reprezentačního srazu se hned zapojit do místní soutěže. Proto je jejich týmy odmítly uvolnit.

„Není to ideální, ale musíme hrát s tím, co máme,“ vnímá Hruban absenci několika klíčových hráčů. „Myslím, že v základní pětce je kvalita i zkušenost. I zbytek týmu má už něco odehráno v reprezentaci nebo v jiných ligách. Pokud chceme pomýšlet na postup z kvalifikace, tyto zápasy musíme vyhrávat. Tak k tomu chceme přistupovat a je jedno, jaký ten tým bude.“

Češi se v kvalifikaci mistrovství světa představí nejprve na palubovce Bulharska, a to ve čtvrtek. V neděli pak vyzve tým trenéra Ginzburga Bulhary znovu, tentokrát ale na domácí půdě v Pardubicích.

Petr Mathauser Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme