Deštivou časovku na úvod Tour de France vyhrál Thomas. Štybar načal čtvrtou desítku

Úvodní časovku na Tour de France vyhrál v deštivém Düsseldorfu britský cyklista Geraint Thomas. Třítýdenní cestu za obhajobou žlutého trikotu zahájil Chris Froome šestým místem, nejlepší z trojice Čechů byl jednatřicátý Zdeněk Štybar. Už v první etapě skončil závod pro zkušeného Španěla Alejandra Valverdeho, který na mokré trati v zatáčce tvrdě upadl a po nárazu do bariéry byl odvezen do nemocnice.

Düsseldorf Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geraint Thomas z týmu Sky dojíždí do cíle časovky.

Geraint Thomas z týmu Sky dojíždí do cíle časovky. | Zdroj: Reuters

Velšan Thomas z týmu Sky, jenž slavil úspěchy i na dráze, se v 31 letech dočkal prvního triumfu na Grand Tours. Po 14 kilometrech boje s chronometrem porazil o pět sekund Švýcara Stefana Künga z BMC. Stupně vítězů doplnil Vasilij Kiryjenka a pomohl k úspěchu stáje Sky, jež měla v první osmičce hned čtyři zástupce.

Froome najel na největší rivaly v boji o žlutý trikot více než půl minuty. Vydařenou časovku předvedl také Štybar, který na vítěze ztratil 39 sekund. Roman Kreuziger měl odstup téměř minuty na Thomase a obsadil 78. místo, debutant na Tour a loni ještě biker Ondřej Cink ztratil minutu a 13 sekund (117. místo).

Velezkušený Valverde měl být hlavním pomocníkem spolufavorita Naira Quintany, ale závod pro něj skončil už po pár minutách v bolestech. Rozsah zranění bronzového jezdce z Tour 2015 a šampiona Vuelty z roku 2009 zatím není znám.

V neděli bude pokračovat 104. ročník "Staré dámy" rovinatou etapou z Düsseldorfu do Lutychu v délce 203,5 km.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 1. etapa (časovka jednotlivců na 14 km v Düsseldorfu:
1. Thomas (Brit./Sky) 16:04, 2. Küng (Švýc./BMC) -5, 3. Kiryjenka (Běl./Sky) -7, 4. Martin (Něm./Kaťuša) -8, 5. Trentin (It./Quick-Step) -10, 6. Froome (Brit./Sky) -12, 7. Van Emden (Niz./LottoNL), 8. Kwiatkowski (Pol./Sky) oba -15, 9. Kittel (Něm./Quick-Step), 10. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) oba -16, ...31. Štybar (ČR/Quick-Step) -39, 78. Kreuziger (ČR/Orica) -56, 117. Cink (ČR/Bahrajn Merida) -1:13.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme