Groenewegen vyhrál druhou etapu Tour za sebou, žlutý trikot zůstává Van Avermaetovi

Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen vyhrál v hromadném spurtu osmou etapu Tour de France a připsal si ve 105. ročníku slavného závodu druhý triumf za sebou. Ve žlutém trikotu lídra zůstal Belgičan Greg Van Avermaet.

Amiens Métropole Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětadvacetiletý Groenewegen v pátek triumfoval v nejdelší etapě letošní Tour s cílem v Chartres a v sobotu zvedl ruce nad hlavu po 181 km v Amiens.

Člen týmu LottoNL-Jumbo ve spurtu hlavního pole porazil Němce Andrého Greipela a Kolumbijce Fernanda Gaviriu, kteří se v cílové rovince přetlačovali rameny a hlavami u boční bariéry. Za to byli několik minut po skončení etapy diskvalifikováni, což se minimálně zkušenému Greipelovi nelíbilo.

Nejdelší etapu letošní Tour vyhrál Groenewegen, Sagan dojel třetí

Číst článek

„Když spurtujete, držíte si jednu linii. Nemám oči vzadu a nenechám se nikým vystrčit z trasy. Těžko se mi to akceptuje,“" řekl zkušený Němec.

Na druhé místo se tak posunul mistr světa Peter Sagan, jenž původně dojel čtvrtý. Slovenský cyklista v cílové rovince vedl, ale trio soupeřů ho v posledních metrech předstihlo.

„Závěr byl rychlý s mnoha zatáčkami, ale tým odvedl skvělou práci a dostal mě do výborné pozice. Všiml jsem si, jak spolu Gaviria s Greipelem bojují, a zároveň jsem už viděl cíl, takže jsem si říkal, že tohle je správný moment,“ popsal dramatický finiš Groenewegen, jenž poprvé na Tour triumfoval v loňském finále v Paříži.

Černý den prožil vítěz šesté etapy na Mur de Bretagne Daniel Martin. Irský cyklista se zamotal do hromadného pádu zhruba 20 km před cílem a skončil se zkrvaveným levým loktem a roztrženým dresem na zádech. Lídr týmu SAE Emirates navíc přišel o kontakt s hlavním polem a ztratil více než minutu.

Vedoucí muž závodu Van Avermaet půjde do nedělní „klasikářské“ etapy z Arrasu do Roubaix s náskokem sedmi sekund před Britem Geraintem Thomasem, poté co dnes jednu sekundu získal na sprinterské prémii. Etapa bude dlouhá 156,5 km, z toho 22 km budou tvořit slavné úseky na kostkách.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 8. etapa (Dreux - Amiens Métropole, 181 km):
1. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo) 4:23:36, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 4. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 5. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 6. Boudat (Fr./Direct Énergie), 7. Arndt (Něm./Sunweb), 8. Cavendish (Brit./Dimension Data), 9. Lampaert (Belg./Quick-Step), 10. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 32:43:00, 2. Thomas (Brit./Sky) -7, 3. Van Garderen (USA/BMC) -9, 4. Gilbert (Belg./Quick-Step) -16, 5. Jungels (Luc./Quick-Step) -22, 6. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -49, 7. Valverde (Šp./Movistar) -55, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -56, 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Porte (Austr./BMC) oba -57.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme