Verstappen odstartuje Velkou cenu Británie z pole position. Překvapili mladíci z McLarenu

Kvalifikaci na Velkou cenu Británie Formule 1 vyhrál obhájce titulu Max Verstappen z Red Bullu. Za dvojnásobným mistrem světa se nečekaně seřadili Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu.

Silverstone Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z pole position ve Velké ceně Británie vyrazí Max Verstappen

Z pole position ve Velké ceně Británie vyrazí Max Verstappen | Foto: Reuters, Andrew Boyers | Zdroj: Reuters

Verstappen si vyjel pátou pole position za sebou a sedmou v sezoně. V nedělním závodě tak bude mít nejlepší pozici pro prodloužení neporazitelnosti Red Bullu, který může v součtu s minulou sezonou vyhrát 11. závod v řadě a vyrovnat rekord McLarenu z roku 1988.

Pětadvacetiletý Nizozemec zvítězil v sedmi z dosavadních devíti Velkých cen. Zbývající dva závody vyhrál Sergio Pérez, který v sobotu vypadl už v první části kvalifikace a odstartuje až z 16. pozice. V nejlepší desítce na startu bude chybět popáté za sebou.

„V prvních dvou částech kvalifikace to bylo celkem ošemetné, protože na trati bylo pár mokrých míst,“ řekl Verstappen, který vede pořadí šampionátu s náskokem 81 bodů před Pérezem.

„Naštěstí máme rychlé auto, takže nemusíme od začátku jezdit úplně na hraně, a proto taky ve třetí části kvalifikace do toho můžeme šlápnout naplno. Tam jsme získali trochu odstup,“ přidal.

Druhé a třetí místo pro McLaren

O nečekaný výsledek se k obrovské radosti domácích fanoušků postaral McLaren a především Norris. Třiadvacetiletý Brit za Verstappenem zaostal o dvě desetiny a potřetí v kariéře odstartuje z první řady.

Nejlepší kvalifikační výsledek zaznamenal před dvěma lety v Rusku, kde získal pole position. Ve stejném roce byl druhý v kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska. V závodě je Norrisovým maximem druhá příčka z Itálie z roku 2021.

Piastri na Verstappena ztratil téměř čtyři desetiny a na třetím místě zaznamenal nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře. Dosavadním maximem dvaadvacetiletého nováčka bylo osmé místo z Kanady.

„Moc nechybělo. Byl jsem první v úvodní části kvalifikace i ve druhé a jen pár desetin mě dělilo od prvního místa ve třetí části,“ řekl Norris. „Ale to je prostě Max, on musí vždycky všechno ostatním pokazit. Být druhý a třetí je pro nás nicméně super,“ dodal.

„Neuvěřitelná kvalifikace, málem jsem skončil už v první části. Ve druhé a třetí už auto letělo jako raketa. Pro celý tým je to skvělý výsledek a zítra se musíme pokusit to udržet,“ uvedl Piastri.

Za dvojicí McLarenů se seřadili Charles Leclerc a Carlos Sainz z Ferrari. Šestou a sedmou příčku v kvalifikaci obsadili jezdci Mercedesu George Russell a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme