Zubařka z Přeštic Perglerová zdolala ikonický Mount Everest. Výzvu dokončila jako třetí Češka v historii

Eva Perglerová jako třetí Češka zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest. Na vrchol ve výšce 8849 metrů se zubařka z Přeštic na Plzeňsku dostala s použitím umělého kyslíku v minulém týdnu. Perglerová se přidala k Renatě Chlumské a Kláře Poláčkové, které na Everest rovněž s kyslíkem vystoupily v letech 1999 a 2007.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Perglerová byla členkou expedičního týmu Madison Mountaineering Mount Everest 2023, který zvolil jižní cestu přes ledopád Khumbu. Na vrchol se v této skupině dostalo sedmadvacet horolezců včetně čtyř průvodců a patnácti nepálských šerpů.

Před 70 lety stanuli první lidé na Everestu. Nyní je z organizování expedic na jeho vrchol byznys

Číst článek

V Himálaji strávila Perglerová kvůli aklimatizaci téměř dva měsíce. Výstup na Everest zahájila 17. května brzy ráno. Na vrchol zaútočila ze čtvrtého tábora ve výšce 7900 metrů. Se skupinou vyrazila dvě hodiny po půlnoci místního času, když skončila sněhová bouře.

Po osmi hodinách uspěla. „Na vrchol Mount Everestu se dostala za použití umělého kyslíku se svým osobním šerpou Dhanou Diariesem kolem desáté dopoledne,“ uvedl Patrik Pátek, který rád sleduje počiny i sportovců mimo profesionální sféru.

Ikonický Mount Everest

Jako první vystoupil na Mount Everest Novozélanďan Edmund Hillary, od jehož historického počinu v pondělí 29. května uplyne 70 let. V poslední době lidí, kteří se pohybují na nejvyšší hoře světa, výrazně přibývá. Server Seznam Zprávy upozornil, že za minulý týden se na vrchol dostalo 500 lidí, kteří využili příznivého počasí.

Hustý provoz přinesl ale také řadu tragédií. Do 22. května letos na této velehoře zahynulo nejméně 11 lidí, čímž se rok 2023 řadí mezi nejtragičtější v historii. Počet mrtvých se může ještě zvýšit, protože se několik dalších horolezců pohřešuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme