Ochuzený šampionát. Na vzpěračském mistrovství Evropy chybí kvůli dopingu několik velmocí

Představte si, že na mistrovství světa ve fotbale nehrají Německo, Brazílie a Španělsko. Podobně ochuzený je totiž právě vrcholící evropský šampionát ve vzpírání. V Rumunsku totiž chybí kvůli problémům s dopingem sedm silných reprezentací včetně velmocí jako Rusko, Turecko nebo Arménie.

Rumunsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpěrač Izzat Artykov z Kyrgyzstánu

Vzpírání (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Mezinárodní vzpěračská federace vyhlásila na konci minulého roku tvrdý boj proti dopingu. Země, ve kterých loni komisaři odhalili 3 a více siláků s pozitivními testy, se v roce 2018 nesmějí účastnit mezinárodních akcí.

„Já si myslím, že je to důsledek i toho, že jim předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach pohrozil, že jestli budou s dopingem dál pokračovat, vyloučí je z programu olympijských her. To by pro vzpírání byla těžká rána," říká Michal Polák z českého antidopingového výboru.

Vzpírání patří mezi tradiční olympijské sporty a poprvé se v něm soutěžilo už v roce 1920 v Antverpách. Mezinárodní olympijský výbor ale nemůže přehlížet jasná čísla - zpětné testování vzorků z her v Pekingu a v Londýně odhalilo 29 pozitivních nálezů u medailistů. A tak se vzpíraní snaží polepšit, aby Mezinárodní olympijský výbor nevyřadil siláky z vrcholné akce v Paříži v roce 2024.

Mezinárodní cyklistická unie zpřísní boj s mechanickými podvody při závodech

Číst článek

„Rusko a postsovětské země, jejich představitelé by se na mě zlobili, že to říkám, ale tam je ten problém skutečně zakořeněný. Možná se v tom vzpírání projevuje nejvíce, ale je to skutečně tak. Tam je to dopingem stále dost prolezlé. Ale zdůrazňuji, není to jen doména Ruska,“ říká Polák.

Aktuálně jsou z evropských zemí v trestu reprezentace Ruska, Ukrajiny, Moldavska, Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska a Turecka. Neznamená to, že by se na západě nedopovalo, ale spíš že je vzpírání mnohem populárnější ve východní Evropě.

„Ale pravdou je to, že vzpírání už v minulosti bylo víceméně doménou východních zemí. Pak tam samozřejmě byli Turci a třeba Írán. Na západě to pro ně není tak atraktivní," vysvětluje Polák.

Především kvůli olympijským hrám se teď snaží vzpírání očistit i poměrně radikálním způsobem, ale Michal Polák věří, že se nedočkáme podobně ochuzených šampionátů i v jiných tradičních sportech.

„To si doopravdy nemyslím. Atletika je rozšířená po celém světě a dopingových kontrol je tam podstatně víc. Vzpěrači mají jeden dva vrcholy různých soutěží mimo šampionáty zas tolik nemají," doplňuje Michal Polák z českého antidopingového výboru a porovnává vzpírání s atletikou, ve které je už přes dva roky v trestu za doping ruská reprezentace.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme