‚Petře může pomoct levácký servis.‘ Kvitová vs. Ósakaová v číslech před finále Australian Open

Mladá kometa, která může vyhrát druhý grandslamový turnaj po sobě, a zkušená tenistka prožívající velký comeback. Naomi Ósakaová a Petra Kvitová se v Melbourne utkají nejen o titul, ale tako o post světové jedničky.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová a Naomi Ósakaová

Petra Kvitová a Naomi Ósakaová | Zdroj: koláž iRozhlas.cz/Reuters

Na posledním US Open v New Yorku jí velký kus pozornosti sebrala poražená finalistka Serena Williamsová kontroverzním výstupem při utkání, ale hned na dalším grandslamu v Melbourne se Naomi Ósakaová fanouškům připomíná znovu.

Jednadvacetiletá Japonka může získat dva grandslamové tituly v řadě, což se v ženském singlu povedlo naposledy právě Sereně Williamsové v roce 2015.

I Petra Kvitová vyhrála všechny grandslamová finále, do kterých nastoupila. V jejím případě byla dvě, obě ve Wimbledonu (v letech 2011 a 2014). Po náročném návratu po zranění ruky vyhrála už 7 finále v řadě, ale žádné na grandslamu.

Petra Kvitová Naomi Ósakaová
WTA tituly 26 2
Grandslamové tituly 2 1
Prize money 27 496 787 $ 7 682 282 $
Věk 28
let
21
let
Výška 182
cm
180
cm
Bilance 2019 12
výher
1 prohra
8
výher
1 prohra

Dcera japonské matky a otce z Haiti vyrůstala ve Spojených státech, na kurtu je sebevědomá a psychicky silná v důležitých momentech, jak poznala i Karolína Plíšková, kterou Ósakaová těsně porazila v semifinále Australian Open.

Kvitové se ve finále daří. ‚Když vidí konec, dává do zápasu srdce,‘ říká kouč Vaněk

Číst článek

„Hraje strašně sebevědomě, je prostě mladá, takže si pro to chodí. Je to výborná hráčka a může být ještě lepší,“ popsala Karolína Plíšková Radiožurnálu hráčku, se kterou se teď poprvé v kariéře utká Petra Kvitová - a hned v zápase o titul.

Petra Kvitová zase prochází turnajem bez ztráty setu, až na první set v semifinále v Melbourne pokaždé dominuje. Sice nedává tolik es co Japonka, ale drží vysokou úspěšnost prvního podání, soupeřkám dělají problém i její „levácké zatáčky.“

„Pravačky jsou zvyklé hrát do bekhendu soupeřky a najednou tam má forhend. Musíte tomu přizpůsobit hru a otočit to. Zato levačkám se to z levé strany kurtu servíruje skvěle, krásně i otevřou kurt,“ vysvětluje Radiožurnálu jiná levačka, bývalá tenistka Iveta Benešová.

„Myslím, že pro ni bude trošku výhoda, že může používat levácký servis. Se všemi rotacemi to bude Ósakaové dělat určitě větší problémy než od praváka,“ předpověděla pro iROZHLAS fedcupová spoluhráčka a kamarádka Petry Kvitové Lucie Hradecká.

Australian Open 2019
Petra Kvitová Naomi Ósakaová
Sety 100 %
výher
12✔️ 0❌
80 %
výher
12✔️ 3❌
Gemy 72 %
vyhraných
73✔️ 28❌
61 %
vyhraných
85✔️ 54❌
Míčky 59 %
vyhraných
376✔️ 260❌
56 %
vyhraných
482✔️️ 386❌
Esa 26 50
Vítězné míče 157 226
Nevynucené chyby 125 179

Na první vzájemný zápas se samozřejmě těší i Japonka. „Mít tu příležitost zahrát si s ní poprvé a rovnou ve finále grandslamového turnaje je něco úžasného. Viděla jsem ji hrát wimbledonská finále, vím, jak velkou tenistkou je. Určitě to pro mě bude velmi těžké,“ vyhlíží zápas Naomi Ósakaová.

„S Genie se mi to stalo taky. Akorát je to zvláštní, že jsme obě v top 10 a ještě jsme se nepotkaly. Bude to jiné, vůbec nevím, co mám čekat,“ připomíná Petra Kvitová, že když hrála své zatím poslední grandslamové finále ve Wimbledonu v roce 2014, s tehdejší soupeřkou Kanaďankou Bouchardovou se také potkala na kurtu poprvé.

„Ani jedna nemá výhodu z předchozího zápasu. Bude potřeba, abych byla první a diktovala hru. Bude se to hodně často přelévat,“ tuší Petra Kvitová.

Finále začíná v sobotu v půl desáté českého času. Radiožurnál ho nabídne v přímém přenosu, server iROZHLAS nabídne také textový online.

jpa, zlo, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme