Archiv | zprávy ze dne 4. července 2002

|Petr Voldán, Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Srážku letadel asi zavinili dispečeři

Vyšetřování leteckého neštěstí u Bodamského jezera stále více ukazuje na zavinění ze strany švýcarského centra letového provozu. Na nebezpečí srážky letadel, při které zahynulo přes 70 lidí, údajně upozornila pozemní dispečink sama posádka letadla TU 154. Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Spolkové republice Davida Šťáhlavského státní zástupce už zahájil trestní stíhání švýcarského střediska bezpečnosti letového provozu.

|Milan Kopp, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Den nezávislosti provázejí bezpečnostní opatření

Mimořádná bezpečnostní opatření provázejí oslavy amerického Dne nezávislosti, prvního po teroristických útocích z loňského září. Jak uvádí zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová, bezpečnost ve velkých městech hlídají stíhačky amerického letectva a tisícovky policistů.

|Ivan Holas, Marika Táborská |Zprávy z domova

Nejvyšší soud: Volební výsledky platí

Výsledky červnových voleb do Poslanecké sněmovny jsou platné. Nejvyšší soud zamítl poslední z celkem osmnácti stížností podaných proti zvolení některého z kandidátů. Tři stížnosti podaly neúspěšné politické strany, zbytek pak voliči. Ani jednu z nich neshledal soud jako důvodnou.

|Sport

Venus Williamsová je ve finále Wimbledonu

V ženském finále Wimbledonu se střetnou sestry Williamsovy. Nejprve si vítězka předešlých dvou ročníků londýnského tenisového turnaje - Venus - v semifinále poradila s loňskou finalistkou Justine Heninovou z Belgie, kterou po horším úvodu zdolala 6:3 a 6:2. Potom druhá z amerických sester Serena smetla z kurtu Francouzku Amélii Mauresmovou po setech 6:2, 6:1.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Marvanová odstoupila z vedení Unie svobody-DEU

Hana Marvanová rezignovala na funkci předsedkyně Unie svobody-DEU. Důvodem tohoto kroku je její nesouhlas s programem vznikajícího kabinetu. Marvanová dávala už dříve najevo nespokojenost s výsledky koaličního vyjednávání své strany a lidovců s ČSSD. Vadilo jí hlavně to, že zůstává vysoký schodek veřejných financí. Lidovci a unionisté budou v jednáních o sestavení kabinetu dál pokračovat.

|Sport

Basketbalista Jiří Welsch se zabydluje v Americe

Už více než týden má český basketbal historicky druhého hráče, který okusí zámořskou profesionální soutěž NBA. Křídelní útočník slovinské Olympie Lublaň Jiří Welsch byl totiž draftován Philadelphií a posléze vyměněn do kalifornského týmu Golden State Warriors. Český basketbalista už zamířil za oceán a pomalu se ve Spojených státech zabydluje. "Momentálně žiju u svého manažera v San Antoniu, ale čekám na neděli, abych se mohl přesunout do San Franciska, kde se poprvé setkám s týmem, s kterým odjíždím na týden do Los Angeles. Tam odehrajeme šest přípravných utkání."

|Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek |Zprávy ze světa

Demonstranté zablokovali v Budapešti dopravu

Budapešť zažila jednu z nejnásilnějších politických demonstrací za uplynulých deset let. Příznivci krajně pravicového politika Istvána Czurky zablokovali jeden z nejdůležitějších mostů a způsobili tak dopravní kolaps v celém městě.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Šéfka US-DEU Hana Marvanová odstupuje

Hana Marvanová odstupuje z postu předsedkyně Unie svobody-DEU. Předsedkyně strany dala už dříve najevo nespokojenost s výsledky koaličního vyjednávání své strany a lidovců s ČSSD. Její odstoupení komplikuje vyjednávání o koaliční vládě. Právě dnes mělo startovat jednání o obsazení ministerských křesel. Sociální demokraté se totiž večer domluvili se stranami Koalice na společném programu. Uzavřeli tak diskusi o posledních sporných bodech společného programu, který má být podkladem pro prohlášení budoucího kabinetu, tedy tempu snižování schodku státního rozpočtu, zavedení plošných přídavků na děti a majetkových přiznáních.

|Markéta Kaclová, Michal Svatoš |Ekonomika

Horníci podezřívají lékaře z podjatosti

Před Hornickou nemocnicí v Karviné protestovali horníci proti způsobu, jakým lékaři vyhodnocují jejich nemoci z povolání. Havíři tvrdí, že práci lékařů v neprospěch horníků ovlivňuje vedení OKD.

|Sport

Brazilec Carlos uvidí rád Ronalda v Realu

Hrdina fotbalového mistrovství světa Ronaldo, by mohl přestoupit do španělského Realu Madrid. Rád by ho tam uvítal jeho reprezentační kolega Roberto Carlos, který požádal vedení bílého baletu, aby se Ronalda pokusilo koupit. "Roberto pořád mluví o Realu, ale já patřím Interu. Jestli mě chtějí, musejí kontaktovat klub," řekl nejlepší střelec letošního šampionátu.

|Markéta Kaclová, Viktorie Hošková |Zprávy z domova

Bouřky odplavovaly silnice a sklepy

Včerejší večer opět zkomplikovaly místní bouřky. Ohrozily tak třeba začátek festivalu Rock for people v Českém Brodě. Po průtrži mračen totiž voda podplavila hlavní pódium, které se zřítilo. Kvůli prudkému větru se i v Praze zřítily na pěti místech stromy na silnice. Přívalový déšť také zaplavil několik sklepů. K nehodám vyjížděli i energetici, protože v několika případech natekla voda do elektroinstalace.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová |Zprávy ze světa

Srážka letadel: Ruská posádka prý před srážkou varovala

Ruská agentura RIA tvrdí, že posádka letounu Tupolev, který se v pondělí srazil s druhým letadlem, sama varovala švýcarské dispečery, že letí ve špatném kurzu. Piloti Baškirských aerolinek prý dispečery na nebezpečí upozornili minutu a půl před srážkou s Boeingem 757 společnosti DHL. Podle agentury RIA to oznámili nejmenovaní ruští vyšetřovatelé, kteří jsou na místě neštěstí v jižním Německu. Nikdo zatím tyto informace oficiálně nepotvrdit.

|Markéta Kaclová, Petra Lazáková |Zprávy ze světa

Mise v Bosně bude pokračovat

O mírové misi v Bosně je prozatím rozhodnuto. Rada bezpečnosti OSN už podruhé prodloužila její mandát. Z jednání vyplynulo, že by mise měla v Bosně působit alespoň do 15. července. Její fungování stále ohrožují spory ohledně Mezinárodního trestního soudu. Ten má soudit válečné zločiny a provinění proti lidskosti. Spojeným státům se to ale nelíbí. Washington požaduje imunitu pro své vojáky. Obává se totiž, že by se mohli stát terčem vykonstruovaných procesů.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 4. 7. 2002

Zadlužení státu v příštích letech zřejmě poroste. Podle kandidáta ČSSD na funkci ministra financí Bohuslava Sobotky může v roce 2004 skončit hospodaření státu schodkem až 200 miliard korun. To je téměř třikrát více než letos. Příčinou růstu deficitu v dalších letech jsou podle Sobotky ztráty České konsolidační agentury a riziko plnění státní záruky za Slovenskou inkasní.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru