Archiv | zprávy ze dne 31. prosince 2016

|Jakub Knoll |Ostatní sporty

Blíží se start nejtěžší rallye světa. Dakaru se zúčastní i 14 českých posádek

Už jen dva dny zbývají do startu dalšího ročníku slavné Rallye Dakar. V dějišti startu závodu, který 2. ledna proběhne v paraguajském Asunciónu, jsou už připraveni i čeští účastníci. Do více než osm tisíc kilometrů dlouhé soutěže, jejíž cíl je naplánován na 14. ledna v argentinském Buenos Aires, odstartuje celkem 14 českých posádek.

| ČTK |Zprávy z domova

Úspěšný rok pražské zoo: přes tisíc mláďat a rekordní milion a půl návštěvníků

Pražskou zoologickou zahradu letos navštívilo přesně 1 448 353 lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Miliontého návštěvníka přivítala zahrada již 16. srpna a už od 4. prosince bylo zřejmé, že návštěvnost letos pokoří rekord. V sobotu to sdělila mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Návštěvnický rekord dosud držel rok 2014, kdy do Troji zavítalo 1,38 milionu lidí.

|Zprávy ze světa

Rada bezpečnosti podpořila ruskou rezoluci o Sýrii. Má odstartovat mírová jednání

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala rezoluci, která má ukončit válku v Sýrii a odstartovat mírová jednání. Návrh textu předložila Moskva, a to s podporou Ankary. Rezoluce mimo jiné vyzývá k "rychlému, bezpečnému a neomezenému" přístupu k humanitární pomoci po celé zemi. Pokud příměří vydrží, svolalo by Rusko rádo už na leden do kazašské Astany mírové rozhovory o syrském konfliktu.

|David Jakš |Zprávy z domova

Dalajlama návštěvou Česka rozvířil společenské vody. Letošní rok byl dobrý, říká

PŘÍBĚH 2016. Říká se o něm, že je to nejznámější člověk bez domova. Už bezmála šedesát let žije nedobrovolně mimo svou zem a nemůže vykonávat funkci, která mu podle buddhistů náleží. Přesto na závěr každého roku říká, že byl dobrý a nabádá svět k optimismu a soucitu. Jeho svatost 14. dalajlama letos znovu přijel do Česka a tentokrát jeho návštěva pořádně rozbouřila politickou scénu.

|Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Rusko se snaží ovlivnit politiku cizích zemí. V ČR na to jde přes Zemana, píší New York Times

Rusko se snaží ovlivňovat vnitřní politiku v cizích zemích. Dva dny po rozhodnutí odstupující americké administrativy vyhostit 35 ruských diplomatů kvůli obvinění z pokusu ovlivnit americké volby, to tvrdí americký deník The New York Times. V obsáhlém článku se věnuje vazbám českého prezidenta Miloše Zemana a některých jeho poradců a spolupracovníků na Rusko. A tomu, že údajně prosazuje zájmy Moskvy v Česku i v Evropě.

|Jan Kaliba, Jakub Knoll |Fotbal

Legendární kouč Ferguson slaví 75. narozeniny. Většinu života obětoval fotbalu

Když se mu zachce, létá do svého bytu v New Yorku. Večeří v nejvybranějších pařížských restauracích. Zkrátka dopřává sobě a své manželce to, co si dlouho odpíral. Řeč je o Alexi Fergusonovi, který si svou oddaností fotbalu a trenérskou extratřídou. Vysloužil si 49 trofejí a šlechtický titul od královny Alžběty k tomu. Právě dnes je legendě Manchesteru United 75 let.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

V kvalifikaci na závod Turné v Ga-Pa uspěli čtyři Češi. Nejdál z nich dolétl veterán Janda

V kvalifikaci na druhý závod Turné čtyř můstku uspěli čtyři čeští skokani ze šesti. Nejlépe si z nich počínal Jakub Janda, jenž v německém v Garmisch-Partenkirchenu předvedl výkon 128 metrů a obsadil 19. místo. Postoupili také Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Vojtěch Štursa. Kvalifikační klání ovládl Němec Markus Eisenbichler, který skočil 138 metrů.

| ph |Zprávy ze světa

Obrazem ze zákulisí Bílého domu. Takový byl poslední rok Baracka Obamy

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi zbývají do konce druhého funkčního období tři týdny. Jaký byl jeho poslední rok v Bílém domě? Vše zaznamenal Pete Souza, dvorní fotograf Bílého domu. A jak už u něj bývá zvykem, nejmocnějšího muže planety zachytil tak trochu z jiného pohledu. S kterým slavným hercem si Obama v Oválné pracovně "zahrál" golf? Komu splnil celoživotní sen? Co řekl malému Supermanovi na halloweenském večírku? A kdo z evropských státníků po jeho boku projevil bezprostřední radost?

|Andrea Kubová |Ekonomika

Inflace poroste dál, předpovídá Rusnok. Intervence ČNB skončí zřejmě v půli roku

Pro Českou národní banku je v příštím roce zásadní ukončení intervenčního režimu. Od konce listopadu 2013 brání posílení české měny pod úroveň 27 korun za euro. Intervence by měla zřejmě skončit v polovině roku. Podle guvernér banky Jiřího Rusnoka to ale nevyvolá významnou změnu ve vývoji české ekonomiky. Růst inflace bude podle centrální banky pokračovat i v příštím roce.

| ČTK, Jakub Knoll |Hokej

Útočník New Jersey Zacha hokejovou dvacítku na MS neposílí. Na soupisku byl dopsán Budík

Poslední místo na soupisce české hokejové dvacítky na mistrovství světa v Kanadě zaplnil obránce Vojtěch Budík z celku Prince Albert v zámořské juniorské WHL. Definitivně padla snaha o získání útočníka Pavla Zachy hrajícího NHL za New Jersey. Po útočníkovi Janu Dufkovi z Litvínova a zraněném obránci Davidu Kvasničkovi z Plzně odcestoval domů také jeho klubový spoluhráč, forvard Petr Kodýtek.

|Jakub Marek, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

V 80. letech se postaral o dopingový skandál. Teď Ben Johnson proti zakázaným látkám bojuje

Stometrový sprint patří tradičně k vrcholům olympijských her a v roce 1988 ho doprovodil jeden z nejznámějších dopingových skandálů. Souboj o nejrychlejšího muže světa suverénně ovládl Ben Johnson, ale komisaři mu v těle našli zakázané látky. V pátek bylo Kanaďanovi 55 let a v součanosti se snaží, aby si mladí atleti vybrali lepší cestu než on.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru