Češi otevřou svatomartinské, první víno z letošní sklizně

Vinaři si v 11 hodin poprvé přiťuknou vínem z letošní sklizně. Největší ochutnávky takzvaného svatomartinského vína se tradičně chystají v Brně, další slavnosti se chystají na řadě míst Česka. Vinaři letos připravili rekordní dva miliony lahví tohoto svěžího nápoje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ke Svatomartinským slavnostem patří husa a první víno

Ke Svatomartinským slavnostem patří husa a první víno | Foto: Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, která sice zrála pouze několik týdnů, ale už stačila získat osobitý charakter.

„Mladé víno musí být mladým vínem, nemůžeme očekávat, že bude vyzrálé. Bude mít ty klady, které má mít – svěžest, krásu, hroznovou vůni a samozřejmě může mít i reziduum kysličníku uhličitého, které ho trochu nadnáší a možná i trochu šlehne do jazyka,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Právo používat značku svatomartinské získalo letos 365 vzorků od 125 vinařů. Nejvíce je zastoupena odrůda müller thurgau.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradice svatomartinských vín vznikla už v době císaře Josefa II., zjistil redaktor Jaroslav Skalický

Jaroslav Machovec připomíná, že tradice svatomartinského vína vychází z 18. století: „Přiťukávání si čirým vínem na svátek svatého Martina je z doby panování Josefa II., aspoň tak o tom mluví historické anály. Sloužící u sedláků končili svou službu a domlouvali si práci na další rok, což byl důvod k oslavám. Byla svatomartinská husa, koláče a ve vinařských oblastech i víno. Proto je 11. listopad svátkem mladých vín, ale i pohody a setkávání se.“

Svatomartinské víno také napoví, jaký bude celý ročník. „Lidé si na svatého Martina poprvé mohou přiťuknout vínem. Moštem ani burčákem ani mladým vínem do svatého Martina se nesmí přiťukávat, to je takový zvyk. Je to tedy první seznámení s ročníkem a ukazuje, jaký by měl být. Ten letošní by měl být velice dobrý,“ doplňuje David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

Obnova kutnohorských vinic

Kromě tradičních vinařských oblastí o sobě už poněkolikáté dají vědět také třeba vinaři ze středočeské Kutné Hory, kterou proslavila, spíše než víno, výroba piva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pěstování vinné révy na Kutnohorsku natáčel redaktor Michal Trnka

Ne každý ví, že také tradice pěstování vinné révy sahá v Kutné Hoře hluboko do historie. Písemné prameny dokonce zmiňují už přelom 11. a 12. století. „První zmínka je v Kosmově kronice z roku 1101,“ upřesňuje kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.

Patří k nadšencům, kteří se před lety rozhodli někdejší věhlas kutnohorských vinic obnovit. Zdejší vinaři rozhodně nechtějí zůstávat pozadu za svými moravskými kolegy. Proto také oni v 11 hodin otevřou v kutnohorském klášteře svaté Voršily první mladá vína s letopočtem 2011.

„Svatomartinské víno už je vlastně hotové víno, je svěžejší, pikantnější, je tam vyšší kyselinka,“ dodává vinař. Tyto vlastnosti mladého vína mohou v Kutné Hoře okusit návštěvníci i v sobotu.

Někdejší Jezuitská kolej bude hostit Svatomartinské hody. K ochutnávce tady budou vzorky více než 90 svatomartinských vín od známých i méně známých vinařů.

Jaroslav Skalický, Michal Trnka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme