Šéfkuchař vařil i pro prezidenta. Nyní předává kuchařské umění žákům na střední škole

Od malička chtěl být kuchařem. Teď předává svoje zkušenosti dalším generacím. Šéfkuchař Michal Koch vařil pro prezidenta, inspiroval se na zahraničních stážích a radil začínajícím kolegům. O svoji lásku k vaření a dobrému jídlu se teď dělí s žáky na Střední odborné škole Znojmo Dvořákova. „Pro mě škola není práce. Je to můj kůň, ale opravdu kůň. Když to děcka baví, tak já jsem taky šťastný,“ říká bývalý šéfkuchař.

INSPIRATIVNÍ UČITELÉ Znojmo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve cvičné kuchyni znojemské střední odborné školy je rušno. Žáci oboru kuchař/číšník dnes připravují tortilly s kuřecím masem. Pracují ve dvojicích. Každá má přidělený vlastní úkol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Lucie Korcové o šéfkuchaři, který se rozhodl předávat kuchařské umění žákům

„Holky připravují kuřecí maso. Z toho budeme dělat stripsy, máme je naložené v grilovacím koření, oleji a česneku. Pak je budeme balit v těstíčku a v kukuřičné strouhance,“ popisuje mistr Michal Koch.

Za sebou má bohatou profesní dráhu vařil pro prezidenta Miloše Zemana, připravoval raut pro ministerstvo zemědělství, byl na pracovní stáži v Rumunsku a léta pracoval jako šéfkuchař.

„Být šéfkuchař je krásné, ale být mistr nebo učitel je pro mě přepych,“ říká.

„Není to o penězích, protože jako šéfkuchař máte úplně jiné peníze. Tohle je krása, něco co zůstává. Je to pro další generace, když bychom nevychovávali děcka, tak jak by ta doba vypadala. Proto jim chci ukázat, co jsem se naučil já,“ uvádí pro Radiožurnál.

Kuchař a pedagog Michal Koch | Foto: Kateřina Lánská | Zdroj: EDUin

‚Škola je můj kůň‘

Dnes pod jeho vedením vaří žáci a žákyně prvního ročníku. „Původně jsem chtěla jít na cukrářku, ale pak mě teta přemluvila, že to není obor pro mě. Tak jsem si řekla, že kuchař je podobný, a chytlo mě to mnohem víc, než jsem čekala,“ odpovídá jedna ze žákyň.

Poznávat květiny přímo na louce a motýly v sadu. Učitelka ve Světicích chystá žákům speciální hodiny

Číst článek

„Vysvětluju jim i to špatné v životě, co se může stát. Při začátku v restauracích má dítě už ze 70 procent hodně daný základ. A teď záleží na tom, jak mu v restauraci pomůžou a začnou si ho rozvíjet,“ dodává Michal Koch.

Své žáky učí pracovat s masem, přibližuje jim principy moderní gastronomie, vaří s nimi na soukromých akcích a účastní se s nimi kuchařských soutěží.

„Pro mě škola není práce. Je to můj kůň, ale opravdu kůň. Když to děcka baví, tak já jsem taky šťastný, a beru je, jako kdyby byly moje,“ uzavírá pedagog.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme