Sbírka malých uměleckých děl – nebo receptů, chcete-li – vychází vstříc začátečníkům i pokročilým. Nabízí totiž vždy dva způsoby přípravy. O knihu hrajeme v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.
„Když je video, kde někdo krupicovou kaši zamíchá, tak je tam třeba tři sta nebo čtyři sta komentářů a lidi se hádají opravdu do krve,“ popisuje influencer Jaroslav Vajgl, tvůrce Těhotného kuchaře.
„Řekl jsem si, že se musím vrátit úplně na začátek, kde jsem chutě začal poprvé vnímat. A vrátil jsem se na chalupu, kde jsem vyrůstal. Vybavil jsem si babiččinu zahrádku,“ přibližuje.
„Vždy se budu držet svých kořenů – slovenské a české kuchyně, na kterých jsem vyrůstala a které mám ráda. A jednou z mých motivací do budoucna je naši kuchyni světu přiblížit,“ říká Kristína Nemčková.
„Míchaná vajíčka jsou moje specialita. Já uznávám téměř výhradně vaječné snídaně. Vajíčka na různé způsoby. A míchaná vejce jsou specifická disciplína,“ přiznává Martin Pecina.
Koření na policích podle nápisů na sáčcích ukazuje, že většinou pochází přímo ze Šrí Lanky. „Občas nefunguje pošta a koření nedoletí. Posílá ho moje tchyně, bydlí sedm tisíc kilometrů daleko.“
Ačkoliv se míra nezaměstnanosti v Česku výrazně nezvýšila, řada pracujících se setkala s omezením práce a příjmu. Nejvíce ohrožení byli lidé ve službách, kteří mají částečné úvazky či pracují načerno.
Debata, která občas na pár chvil rozvíří internetové deníky a zase zapadne, než ji rozvíří nový impuls, třeba konflikt v restauraci. Abych se přiznala, já fotím, fotím jídla často.
Jestli jste nahlédli do knihy 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu, kanadského psychologa Petersona, předpokládám, že jste byli překvapení úvodní kapitolou s názvem Narovnej se a vypni hruď.
Přestože venku svítí slunce, zahrádka restaurace Jiřího Dostála je prázdná. Kvůli vládnímu nařízení má zavřeno, servírky a další personál kromě kuchaře je doma. Podnik vaří jen jídla na odnos.
Belgičané jsou poživační a jedenácté přikázání na ně opravdu sedí. Jenom z jednoho je podezírám: že si dávají ke svým slavným hranolkům s majonézou neméně slavnou přílohu… hranolky s majonézou.
Garden Food Festival je poprvé v Praze. Na pražské Invalidovně, kde se gurmánská událost koná, vařil i michelinský kuchař Radek Kašpárek, který byl také víkendovým hostem Patricie Strouhalové.
Prestižní kulinářské ocenění Bocuse d'Or získal v soutěži poblíž Lyonu tým dánského šéfkuchaře Kennetha Tofta-Hansena. Za ním skončili další skandinávští soupeři - ze Švédska a Norska.
Šumavským hospodám a restauracím obvykle vládnou guláše, řízky nebo bramboráky. V kempu u Úbislavi nedaleko Vimperku ale můžete ochutnat speciality, jaké připravují prvotřídní světoví kuchaři.
„Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 27 michelinských hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmánů je ve smutku,“ napsal deník Le Figaro.
Někdejší televizní kuchař Jiří Babica nevzdává boj o omluvu a odškodné za článek, který ho spojil s průjmy českých vojáků v Afghánistánu. Podal dovolání, kterým se bude zabývat Nejvyšší soud.
Česká republika má nového nejlepšího kuchaře. Titul letos získal Jan Horký. Vyhrál soutěž, kterou organizuje Asociace kuchařů a cukrářů. Porota vybírala z dvanácti finalistů.
Oblíbená restaurace v egyptském Luxoru vaří poctivou domácí stravu podle starých receptů. Nůž a vařečku tam dostal do ruky i blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu. Jak mu šlo učení u mistrů?
Ryby, luštěniny, špenát nebo brokolice. I když tato jídla školní jídelny nabízejí, děti si místo nich stejně často dají řízek. V Liberci se proto 40 kuchařek a kuchařů učilo vařit zdravější jídla i z méně známých nebo oblíbených potravin tak, aby pro školáky přestala být postrachem.