kuchař

|Petra Novotná |Člověk

Čeští kuchaři ovládli jednu z kategorií prestižní soutěže. Díky zabijačce

Vepřové vaří nejlépe Češi, rozhodla porota mezinárodního kuchařského klání European Catering Cup. Kuchaři ji okouzlili pravou českou zabijačkou. Kulinářské přehlídky se každoročně účastní nejlepší kuchaři z celého světa. Zástupci Česka se na soutěži umístili celkově na čtvrté příčce, v kategorii vepřového chodu ovšem zvítězili.

|Jan Kaliba, Petr Hašek |Fotbal

Reprezentace si do Kazachstánu přivezla svého kuchaře. Hlídá přípravu jídel

V největší vnitrozemské zemi světa plné pouští má českým fotbalistům pomoci k vítězství ryba. Právě tento pokrm jim připravili v hotelové kuchyni k obědu před zápasem kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti domácímu Kazachstánu. Aby se v této exotické zemi k jídlům nic závadného nepřipletlo, přivezl si národní tým do Astany i svého kuchaře Rudolfa Jurigu.

|Jiří Hošek |Člověk

Londýnská výstava představuje ‚umělce jídla‘ Ferrana Adriu a jeho někdejší podnik El Bulli

V londýnském Somerset Housu se koná výstava věnovaná slavnému kuchaři Ferranu Adriovi a jeho dnes už neexistujícímu podniku El Bulli. Má název „Umění jídla“. Katalánec Adrie zavřel svůj podnik na absolutním kulinářském vrcholu. Jeho restaurace El Bulli byla několik let po sobě světovou jedničkou. Ročně si v ní rezervaci pokoušel zajistit milion hostů.

Čeští tenisté si poprvé přivezli do zahraničí vlastního kuchaře

|Jaroslav Plašil, Tereza Jelínková |Tenis

Mohou mít starosti s dlouhými duely na pomalejším povrchu, s nebezpečným soupeřem a třeba i s návratem po delší zápasové přestávce. Ale minimálně jednoho se bát čeští tenisté při čtvrtfinále Davisova poháru nemusejí. V kazašské Astaně rozhodně nebudou trpět hlady, protože si vůbec poprvé v historii přivezli na utkání do zahraničí svého kuchaře.

|Pavel Novák |Člověk

Francouzský držitel michelinských hvězdiček přijel dělat chutě Pražanům

Ústřice s krémem z husích jater, ravioli s krabím masem nebo zapékaný smetanový krém. To je jen několik laskomin, které mlsným jazýčkům návštěvníků restaurace na pražské Kampě nabízí kuchař Michel del Burgo. Ten se svým týmem nasbíral už několik michelinských hvězd. Kromě dobrých surovin a šikovných kuchařů je podle něj pro zisk prestižního ocenění důležité hlavně nadšení pro vaření.

|Jan Piroch, Dalibor Zíta |Zprávy z domova

Čeští kuchaři se zapojí do boje proti hladu ve světě

Špičkoví čeští kuchaři a cukráři chtějí bojovat proti hladu ve světě. Ne snad, že by ve svých podnicích začali vařit větší porce. Zapojí se do celosvětového charitativního projektu s názvem ‚Turné světových kuchařů proti hladu‘. S 260 kolegy z různých zemí uspořádají od 20. do 27. srpna v Jihoafrické republice několik gastronomických akcí a dražbu kulinářských pomůcek. Výtěžek půjde na pomoc hladovějícím africkým dětem ze znevýhodněných komunit.