Vybraný alkohol se vrací do obchodů a restaurací. Riziko ale hrozí nadále, varuje ministr
Po necelých čtrnácti dnech v Česku postupně končí částečná prohibice. Rozhodla o tom včera vláda. Během dneška by restaurace a obchody mohly znovu nabízet alkohol silnější než dvacet procent. Ale jen ten, který byl vyrobený před 1. lednem letošního roku. U ostatního budou muset prokázat původ. Opatření začne platit poté, co ho vyhlásí ministr zdravotnictví.
„Datum 1. ledna 2012 bylo zvoleno rozhodnutím, které vychází z nějaké pravděpodobnosti, zvolili jsme nějakou bezpečnou hranici,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).
U alkoholu, který byl vyrobený letos, by jeho prodejci měli doložit takzvaný rodný list, tedy původ lihu. Budou na to mít 60 denní lhůtu. Letos vyrobené lihoviny budou smět obchodníci prodávat také jen s novými kolky. Nejvíce si jich objednali výrobci v západních Čechách.
Kroky ke zmírnění prohibice popsali po jednání vlády premiér Petr Nečas, ministr zdravotnictví Leoš Heger a ministr zemědělství Petr Bendl
Žádný alkohol neznámého původu nebudou moci obchodníci prodávat a to pod hrozbou vysokých trestů kvůli obecnému ohrožení.
Už otevřené lahve by měli prodejci zlikvidovat. Výjimkou budou drahé láhve, které si mohou nechat prověřit v laboratořích. "Je tam daná jedna výjimka pro drahé alkoholy. Majitel zařízení si bude moci nechat otevřenou láhev na své náklady otestovat,“ uvedl ministr Heger.
Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by podnikatelé kvůli likvidaci alkoholu měli dostat zpět daně, které při jeho nákupu odvedli. Pokud prokážou, že lahve koupili legálně „Lze předpokládat, že to budou řádově možná stovky milionů korun,“ odhadl Nečas.
Během několika dnů by čeští podnikatelé mohli alkohol znovu vyvážet. Jeho export byl zastaven minulý týden ve čtvrtek. Česká vláda tak předešla zákazu, ke kterému se chystala Evropská komise.
Likérky zmírnění částečné prohibice vítají. Začnou postupně obnovovat výrobu
Číst článek
„Velmi vítáme rozhodnutí, které upravilo trh s lihovinami v České republice,“ reagoval na rozhodnutí vlády viceprezident Unie lihovarníků a také výrobní ředitel společnosti Jan Becher Vladimír Darebník.
„Už dříve jsme říkali, že velcí a renomovaní výrobci mají zavedeny kvalitativní systémy a že zde není čeho se obávat. Systémy, které máme zavedeny, fungují a jsou životaschopné,“ zdůraznil.
Varování stále platí
Uvolnění tvrdého alkoholu zpět do prodeje podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) neznamená, že by si lidé měli přestat dávat pozor na neznámý alkohol.
„To, že vláda schválila opatření, neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce. Zcela vážně říkáme, že to riziko tady stále ještě je a hrozí. Tudíž nepít alkohol, o jehož původu nejsme přesvědčeni,“ varoval.
Byznys s nemrznoucí směsí už před lety sloužil jako krytí pro černý obchod s alkoholem
Číst článek
Kontroly v obchodech a restauracích budou probíhat ještě několik týdnů.
Prodej a distribuci tvrdého alkoholu zakázal ministr zdravotnictví 14. září po sérii otrav metylalkoholem. Jedovatý alkohol zatím v Česku zabil 26 lidí, další desítky lidí musely vyhledat pomoc lékaře.