stravenky

| ČTK |Ekonomika

Lidl začíná vydávat vlastní stravenky. Na konkurenci tlačí nízkou provizí

Diskonty Lidl vstupují na český trh s obědovými stravenkami. Firma uvádí, že za jejich přijímání účtuje restauracím nejnižší provizi na trhu 2,5 procenta. Stravenky Lidlu již nyní využívá 8000 zaměstnanců společnosti a od dubna ji bude využívat i více než 12 000 zaměstnanců Kauflandu jako firemní benefit. Společnost Lidl to uvedla v tiskové zprávě.

|Barbora Benešová |Ekonomika

Vydavatelé stravenek chtějí omezit jejich používání k nákupům v obchodech

Za jídlo i další zboží vydají Češi 16 miliard korun ve stravenkách. Jenže jejich vydavatelé chtějí, aby papírovými poukázkami mohli zaměstnanci platit jen za teplé jídlo v restauracích. A ne třeba za velké nákupy v supermarketech. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů jsou pravidla pro používání stravenek v Česku příliš volná.

|Martin Knitl |Regiony

Nezaměstnaní v Karviné mají velký zájem o práci i za obyčejnou stravenku

Na konci pracovní směny dostanou stravenku na jídlo v hodnotě 50 korun. Nic dalšího. Když radnice v Karviné přišla před časem s tímto nápadem určeným pro dlouhodobě nezaměstnané, vysloužila si za to kritiku od expertů na pracovně-právní vztahy. Úředníci se ale nevzdali, a protože porušení zákona nikdo neprokázal, naopak rozdělují stravenek ještě víc. A zájemců je hodně.

|Milan Kopp, Martina Spěváčková, Michaela Vydrová |Zprávy z domova

Řada obchodníků si za platbu stravenkou účtuje přirážku. Zákon to nezakazuje

Za platbu stravenkou přirážka. Taková je praxe některých restaurací. Někde vám k ceně jídla naúčtují až šest procent z ceny poukázky. Obchodníci přirážku odůvodňují tím, že mají se stravenkami vyšší administrativní náklady a musí z nich navíc stravenkovým společnostem platit provize. Pro zákazníka to ale znamená, že je restauraci zaplatí on. Zákon podobné jednání nezakazuje.