V americké Iowě vypukne boj o Bílý dům. Nejvíc šancí má Clintonová a Trump

V americké Iowě dnes začíná ostrý boj o Bílý dům. Demokraté a republikáni si v takzvaných primárkách zvolí své kandidáty na prezidentský úřad. Průzkumy dávají z republikánských uchazečů nejvíce šancí miliardáři Donaldu Trumpovi, u demokratů vede bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Do začátku volebních shromáždění v Iowě zbývají hodiny, a s krátícím se časem přibývá aktivity – kandidáti se na poslední chvíli snaží oslovit nerozhodnuté voliče, protože záviset bude na každém hlasu.

Do boje se zapojují všichni. Hillary Clintonovou ve městě Cedar Rapids na pódium jedné ze středních škol uvedl manžel a bývalý prezident Bill Clinton i dcera Chelsea.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Iowě začíná výběr prezidentských kandidátů. O šancích demokratických kandidátů natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

“Hillary Clintonové záleží na amerických rodinách, lidských právech, právech žen, na všech hodnotách, které jsou důležité. Vím, že nás nezklame,” je přesvědčená účastnice mítinku Ashlyn Clarková.

Energii ale nabírá i kampaň hlavního rivala Hillary Clintonové, senátora Bernieho Sanderse. Zatímco erudovaná a zkušená bývalá ministryně je pro mnohé volbou rozumu, srdce demokratických voličů dobývá politik, který se označuje za demokratického socialistu či dokonce jenom socialistu.

Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders | Foto: Reuters

“Hillary Clintonová je skvělá kandidátka a stejně i třetí v pořadí Martin O’Malley. Ale pro mě naprosto jasně vyniká Bernie Sanders. Má obrovskou energii, schopnost jednat s lidmi a upřímně pojmenovává problémy, kterým čelíme,” soudí Marc Trachta, který má stejně jako mnoho dalších pocit, že Amerika je stále méně zemí, kde mají spravedlivé a férové možnosti úplně všichni.

Výběr uchazečů do souboje o Bílý dům má v USA po složitém historickém vývoji dvojí podobu. Jednou z nich jsou takzvané primárky, druhou stranická volební shromáždění, což je případ Iowy. Volební shromáždění jsou starší formou výběru a obvykle v nich mohou hlasovat pouze členové nebo dokonce jen aktivisté dané strany. Primárky mohou být otevřenější a voliči v nich mají významnější vliv na závěrečnou nominaci. Zpravidla však strany pro primární volby registrují pouze své stálé voliče a členy.

“Plánuji vyrazit na volební shromáždění a hlasovat pro Bernieho Sanderse. Prosazuje hodnoty, ve které také věřím. A je to jeden z mála politiků, kteří říkají pravdu o tom, jak je náš politický systém zmanipulovaný,” soudí 58letá učitelka Susan Vanvortová, která je přesvědčená, že pokud přijde hlasovat dost lidí, Bernie Sanders se v Iowě může dočkat vítězství.

“Hillary je kvalitní kandidátka, ale je napojená na velké peníze. Hodně jsem přemýšlela o tom, kdo bude nejlepší kandidát a nebylo to lehké rozhodnutí. V každém případě chci, aby příštím prezidentem či prezidentkou byl demokratický politik. Hillary by byla dobrou volbou. Bernie ale nedluží nikomu jinému než obyčejným Američanům, kteří se na jeho kampaň složili,” říká Susan.

Podle průzkumů ztrácí senátor na Hillary Clintonovou pouhá tři procenta hlasů a souboj se může ukázat nečekaně těsný. Mnoho stoupenců má přitom 74letý politik považovaný ‚za muže zvenčí‘ mezi mladými lidmi.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump | Foto: Reuters

Patří mezi ně i 27letá architektka Jane. Je přesvědčená o tom, že kampaň Bernie 2016 ještě nabere na síle.

“Jsem mladá žena a obyvatelka Spojených států a myslím si, že mám právo na rovnoprávný přístup, zasloužím si kvalitní zdravotní péči, rovnocennou mzdu a stejná práva jako kterýkoli jiný občan této země,” vypočítává Jane body kampaně, které ji oslovují.

Republikánský prezidentský kandidát Ted Cruz | Foto: Reuters

Podle Jima Leache, profesora Univerzity v Iowa City a bývalého dlouholetého kongresmana za stát Iowa, vyrůstá popularita břitkého senátora částečně ze stejných frustrací a pohnutek, jako spanilá jízda miliardáře Trumpa mezi republikánskými kandidáty. Lidé na obou stranách jsou unavení washingtonským establishmentem a přejí si změnu.

K výběru prezidentských kandidátů přistupujeme velmi zodpovědně a poctivě, říkají Iowané

Číst článek

“Na počátku kampaně se zdálo, že má boj v demokratické straně vyhraný Hillary. Ale Bernie Sanders potvrdil, že je tu prostor pro alternativu. Do voleb jde s nejliberálnější kampaní, jakou kdy Amerika zažila. Zajímavé je ale to, že i když Sanders má socialistickou duši, jeho pozice je v mnoha otázkách klasikou liberálně-demokratického přístupu,“ vysvětluje politolog Jim Leach.

„Chce zdanit Wall Street, ale nechce znárodňovat banky, ani nic jiného. Principy socialismu, tak jak je známe z politologie, v kampani vůbec neprosazuje. Usiluje o větší spravedlnost, a to u starších i mladších voličů skutečně rezonuje,” dodává.

Republikánský prezidentský kandidát Marco Rubio | Foto: Reuters

Ostrý boj se čeká také mezi prvními dvěma republikánskými kandidáty - Donaldem Trumpem a Tedem Cruzem, které následuje floridský senátor Marco Rubio.

Trump ve čtvrtek bojkotoval poslední republikánskou debatu v iowském Des Moines, což poskytlo jeho protikandidátům výjimečnou šanci vést boj bez něj a upozornit na vlastní program. Nejlépe se podle médií prezentovali Cruz, floridský senátor Marco Rubio a bývalý floridský guvernér Jeb Bush.

Aktuální stav preferencí před televizní debatou republikánských kandidátů na prezidenta USA | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme