Bývalý egyptský prezident Mursí označil své sesazení a uvěznění za únos

Poprvé po více než čtyřech měsících oslovil sesazený egyptský prezident Muhamad Mursí veřejnost. Písemné poselství přečetl jeho právník, protože exprezident čeká na soud ve vazební věznici v Alexandrii. Mursí popisuje události počátku července jako únos ještě před oficiálním zbavením funkce armádou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenec prezidenta Mursího líbá jeho plakát

Stoupenec prezidenta Mursího líbá jeho plakát | Zdroj: ČTK

„Vznešený egyptský lid by měl vědět, že mě násilím a proti mé vůli unesli a v době od druhého do pátého července mě drželi v budově Republikánských gard," četl z Mursího poselství právník Muhamad Damátí.

Mursí pak v době, kdy se o něm nic nevědělo, strávil podle svých slov několik měsíců v zajetí na jedné z námořních základen.

„Chci egyptskému lidu a celému světu jasně říct, že období převratů skončilo. I tento pučistický režim začíná kolabovat a brzy úsilím Egypťanů úplně padne," vzkazuje z věznice Muhamad Mursí.

V Egyptě mezitím skončil po třech měsících výjimečný stav. Vláda ho vyhlásila v polovině srpna, kdy došlo k násilné likvidaci islamistických protestních táborů v Káhiře. Od stejné chvíle platil také zákaz nočního vycházení. Demonstrace stoupenců sesazeného prezidenta přitom pokračují.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme