MČR v cyklokrosu po devíti letech v Hlinsku

V sobotu se v Hlinsku uskuteční jubilejní 60. mistrovství České republiky v cyklokrosu. Na Vysočinu se domácí šampionát vrací po devíti letech a při účasti uzdraveného mistra světa Zdeňka Štybara má startovní pole se 74 jezdci jasného favorita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anketa Sportovec roku 2010 - Zdeněk Štybar, cyklokros

Anketa Sportovec roku 2010 - Zdeněk Štybar, cyklokros | Foto: Vojtěch Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Hlinsko je posledním ze série osmi závodů Českého poháru, ve kterém se cyklistům škrtají dva nejhorší výsledky. Jezdci ovšem nebudou závodit jen o titul českého mistra. Ve hře je také nominace na světový šampionát a celkové vítězství v pohárové sérii Toi Toi Cup, ve které vede David Kášek.

Ovšem mezi ním a třetím Ondřejem Bambulou je rozdíl pouhých pěti bodů.Zatím druhou příčku opanuje Vladimír Kyzivát. To jsou hlavní adepti na vítězství v Toi - Toi cupu. Ovšem favority samotného šampionátu je třeba hledat jinde. Jsou jimi Jaroslav Kulhavý a samozřejmě mistr světa Zdeněk Štybar.

Přehrát

00:00 / 00:00

MČR v cyklokrosu po devíti letech v Hlinsku

Informace týkající se závodníků už máme tedy zkompletované. Teď se ale zaměřme na samotnou trať, o které si ředitel závodu Leoš Chvojka myslí, že bude jezdcům vyhovovat.

„Trať je jakoby šitá na míru Petru Dlaskovi, který měl vždy rád těžké a běhavé tratě. Zdeněk Štybar si chválil také, z předloňského ToiToi Cupu u nás. Trať nebude technická, spíš bude těžká v pasáži louky a té technické části tam bude méně než obvykle,“ říká Chvojka.

Ovšem jedna věc ho v souvislosti s tratí trápí. Uspořádání závodu totiž organizátorům komplikuje sněhová nadílka z posledních dní. Což se sice daří odklízet prostřednictvím sněhových fréz, ale pokud bude v sobotu nad nulou, bude trať opravdu hodně těžká.

Nemusíme ani značit trať

„Já musím říct, že jsme to měli domluveno, ale nějak nám to nedopadá, asi se nám počasí trochu změní. My jsme na trati teď hodně pracovali, měli jsme tam hodně sněhu. Bylo nás tam 25 lidí a 5 fréz, takže trať je připravená tak, že po té louce bychom ji ani nemuseli značit a závodníci by si to nemohli zkrátit i kdyby chtěli,“ dodává s úsměve.na rtech Leoš Chvojka.

Shrnuto podtrženo - největším adeptem na vítězství je Zdeněk Štybar a diváci nejspíš uvidí zablácené jezdce, kteří se budou v uvozovkách řečeno trápit v těžkém terénu. Jen pro upřesnění, závod mistrovství České republiky kategorie Elite začíná v sobotu ve 14:00 hodin.

Petr Kadeřábek, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme