Kanaďan Guay vyhrál sjezd díky magii čísla 10

K sousloví „hokejová velmoc" si Kanadu přiřazujeme automaticky a totéž bychom si měli osvojit v případě královské disciplíny alpského lyžování. Ačkoli mají kanadští reprezentanti ve sjezdu v posledních letech velkou smůlu na vážná zranění, titul mistra světa si předávají mezi sebou. Předloni vyhrál ve Francii John Kucera, dnes v německém Garmischi jeho krajan Erik Guay. Marně čekalo hlediště plné Němců, Rakušanů a Švýcarů, až se některý Evropan přiřítí do Kandahar Areny rychleji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa ve sjezdu Eric Guay

Mistr světa ve sjezdu Eric Guay | Zdroj: ČTK

Sjezdovkou Kandahar 2 sviští muž s číslem osmnáct a diváci mu věří a fandí. Sympatický Švýcar Didier Cuche je nejlepším sjezdařem posledních let, ale na velké akci tuhle disciplínu nikdy nevyhrál. Ani v Garmischi. V polovině trati vede, ale nakonec končí druhý o 32 setin sekundy za Guayem. Cuche je stejně jako na předloňském šampionátu druhý. A zase mu zlato sebral Kanaďan.

,,Do Kanady kvůli tomu jezdit nepřestanu. I s Erikem budu dál kamarádit. Je pravda, že díky nižšímu startovnímu číslu jel po lepší trati než já, ale tak to v lyžování chodí. Každý, kdo vyhraje závod, si to zaslouží, protože k tomu je potřeba podat perfektní výkon, ať startujete dřív, nebo později. John si předloni vítězství zasloužil a Erik zase tady," tvrdil Cuche.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanaďan Guay vyhrál sjezd díky magii čísla 10

Kdyby šestatřicetiletý veterán Cuche zašel před závodem za olympijským vítězem ve sjezdu z roku 2002, dověděl by se už dopředu, že se prvního sjezdařského zlata znovu nedočká. Fritz Strobl pronesl v dějišti šampionátu proroctví: „Nevím, kdo sjezd vyhraje, ale určitě vyhraje číslo deset. Tohle magické číslo mu pomůže, stejně jako před lety v Salt Lake City pomohlo mně." Už víme, že desítku si vylosoval Erik Guay.

,,Měl jsem radost, když jsem si tohle číslo vytáhl. Ale ne pokaždé se povede výhodu příjemného startovního pořadí využít. Mně tentokrát skutečně pomohlo, že jsem lyžoval na lepším sněhu, protože jsem unesl tlak a jel výborně," pochvaloval si vítěz.

Guayovi se ovace, které sklízí od publika v Kandahar Areně, přijímají očividně příjemně, ale při loňských olympijských hrách ve své domovině by si je užil daleko víc. Jenže tam Kanaďané na rozdíl od posledních světových šampionátů zůstali bez medaile.

,,Je to i otázka štěstí. Někdy ho máte, jindy ne. Ve Vancouveru jsem byl dvakrát pátý, což je samozřejmě na medaili málo. Ale chybělo mi k ní jenom několik setin sekundy. Na takový výsledek se můžete dívat dvojí optikou. Já jsem se tím nesoužil, ale naopak mě to motivovalo, abych se zlepšil a bojoval dál. A vidíte, tady mě máte," říkal Guay.

Dneska ne, chlapče, říkal si na startu Bank

Totéž si může říct Ondřej Bank před pondělní superkombinací. Páté a sedmé místo z tréninků sjezdu ho namlsalo, ale v závodě končí jednadvacátý. Hned zkraje své jízdy totiž chybuje a pak už trochu šetří síly, protože s číslem 35 na změklé trati stejně předem ví, že nemá naději na výsledek podobný těm tréninkovým.

,,Na startu mi akorát zvedalo náladu, že jsem se koukal na malou televizi a tam byl Innerhofer a říkal: 'Ne, počkejte, ještě nejsem třetí, ještě musíme počkat na Ondřeje Banka.' Tak jsem se na startu smál a říkal si: 'No dneska, chlapče, ne.' Ale potěší to," usmíval se Bank.

Jak vidno, soupeři s Ondřejem Bankem počítají. A v pondělí to bude platit obzvlášť.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme