Karikatury způsobily problém Kodani

Dánsko se kvůli sérii karikatur proroka Mohameda ocitlo v těžké nemilosti některých zemí islámského světa. Loni v září je otiskl tamní deník Jyllands-Posten. Saúdská Arábie už na protest odvolala z Kodaně svého velvyslance a ke stejnému kroku se chystá i Kuvajt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výuka Koránu

výuka Koránu | Foto: Alexandr Pícha

Zobrazení boha nebo proroka Mohameda islám nedovoluje, a tak když se na stránkách Jyllands-Posten objevil obrázek Mohameda s turbanem ve tvaru bomby s hořící zápalnou šňůrou, byl oheň na střeše.

Organizace islámské konference požaduje omluvu dánské vlády za to, že zveřejnění karikatur nezabránila ani je neodsoudila. Zatímco samotný deník vyjádřil politování nad tím, že zranil náboženské cítění muslimů, dánský premiér nehodlá tlaku ustoupit.

Podle Anderse Fogha Rasmussena jsou karikatury důkazem dánského smyslu pro přímost a pro humor. Úsměv ze rtů ale už zmizel dánským obchodníkům, protože v některých arabských zemích, v čele se Saúdskou Arábií, už na protest stáhli z regálů supermarketů veškeré dánské výrobky.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme