Začal nový proces s uprchlým vězněm Rostislavem Roztočilem

Krajský soud v Praze znovu rozplétá kauzu Rostislava Roztočila. Ten byl před téměř čtvrtstoletím obviněn z vraždy egyptského studenta, strávit měl ve vězení 24 let. Obvinění z vraždy prý byla pomsta československé zpravodajské služby, brání se první den nového soudu Roztočil. Zatčen byl před sedmi lety, při jedné z mnoha návštěv České republiky. Aby se očistil, uprchl do Německa. To ho vydalo s výhradou, že mu česká justice umožní nové trestní řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rostislav Roztočil

Rostislav Roztočil | Zdroj: ČTK

Do Rakouska jsem uprchl s tajnými vojenskými dokumenty, které u mě v autě zapomněl v roce 1969 opilý velitel Západního vojenského okruhu. Ze špionáže mě česká rozvědka podezřívala už dřív. Obvinění z vraždy je pomsta zpravodajské služby za moji emigraci - tak vysvětloval Rostislav Roztočil u soudu, proč ho za vraždu, která se stala před 30 lety, obvinili a odsoudili.

I v novém řízení bude soud vycházet převážně z výpovědi stejných lidí jako před lety. To potvrdil i státní žalobce Tomáš Milec. "Zatím nemám žádné nové svědky nebo nové důkazy. V podstatě půjde o to, že bude ten proces opakován, budou se provádět v zásadě tytéž důkazy jako tehdy."

I advokátka Rostislava Roztočila Božena Hokeová potvrdila, že žádné nové trumfy v rukávu nemá. "Záleží na tom, jak ti lidé budou vypovídat, jistě jste si všimli, že byli odsouzeni kromě pana Roztočila ještě tři lidé. To znamená pan Bašista, pan Kuruc a pan Pelant. Pan Kuruc už je mrtvý, takže jako svědci budou slyšeni pan Bašista a pan Pelant. Pan Bašista je ve výkonu trestu, tak je otázka, jaká je jeho věrohodnost. Je na posouzení soudu, jak to bude."

Rostislav Roztočil je na začátku obnoveného procesu optimista. Nový rozsudek by měl padnout už v pátek.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme