Hypotéky a úvěry budou nejdražší za posledních 5 let

Bankovní rada České národní banky zvýšila už počtvrté v tomto roce úrokové sazby. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení hypoték a úvěrů, vzrostla na 3,5 procenta. Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB prudce posílila k evropské měně na historické maximum 26,37 Kč za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Jak vysvětluje analytik společnosti Atlantik Josef Kvarda, centrální bankéři k tomuto kroku přistoupili kvůli rostoucím cenám: "Důvodem zvýšení hlavní úrokové sazby České národní banky je především nebezpečí vyšší inflace, přesněji jde o silnější růst cen ropy, potravin a zvyšování nepřímých daní."

Hypotéky a úvěry tak budou nejdražší za posledních pět let. Na nich je řada občanů doslova závislá. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatka by kvůli tomu některé domácnosti mohly mít problémy.

"Všeobecně se očekává, že třeba v příštím roce se nesporně zvýší počet domácností, které budou mít větší problémy se splácením hypoték - přece jenom to zvýšení úrokových sazeb momentálně už je znatelné. Musíme si také uvědomit, že mnoha domácnostem, které si braly hypotéky třeba před dvěma, třemi lety, budou končit fixace; častá fixace je právě na tři roky," řekl Hatlapatka ve vysílání Radiožurnálu.

Sazby podle Josefa Kvardy porostou i v dalších měsících: "Čekáme, že během příštích měsíců, případně během příštího čtvrtletí, by hlavní úroková sazba České národní banky mohla stoupnout ještě o čtvrt, maximálně půl procentního bodu."

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme