Raketoplán Endeavour úspěšně odstartoval k ISS

Americký raketoplán Endeavour úspěšně vylétl do vesmíru. Míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), na kterou nese nové vybavení. Astronauti mají také vystoupit opakovaně do kosmu a opravit solární panely, které stanici zajišťují energii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

start raketoplánu Endeavour

start raketoplánu Endeavour | Foto: AFP

Raketoplán Endeavour má na oběžné dráze strávit celkem 15 dnů. Na jeho palubě je skoro patnáctitunový náklad, určený pro rozšíření Mezinárodní vesmírné stanice.

ISS zatím umožňuje pobyt tří osob, přičemž v budoucnu by jich mělo být až šest. Endeavour proto mimo jiné převáží například nový systém pro čištění vody, toaletu, komory pro spaní a ledničku.

Posádka má naplánované čtyři výstupy do vesmíru, při kterých bude především opravovat zařízení, které natáčí solární panely stanice směrem ke slunci. Kromě toho provedou astronauti potřebnou údržbu vnějších zařízení.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme