Zítra 119. Velká pardubická

Poprvé se běžela už v roce 1874 a premiérovým vítězem se stal hřebec Fantome. Jejím nejčastějším vítězem je Železník, který v sedle s Josefem Váňou triumfoval na přelomu 80. a 90. let minulého století čtyřikrát. Právě Josef Váňa je nejúspěšnějším žokejem, ke čtyřem triumfům s Železníkem přidal pátý v sedle Vronského. A poslední dva ročníky ovládla bělka Sixteen, kterou před rokem jel žokej Josef Bartoš. Určitě jste už poznali - řeč je o dostihové Velké pardubické České pojišťovny. Zítra se uskuteční její už 119. ročník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dostihy

dostihy | Foto: Česká pojišťovna

Ve Velké pardubické České pojišťovny, cross country na 6 900 metrů, mohou startovat šestiletí a starší koně, kteří splnili kvalifikační podmínky. Pro 119. ročník proslulého dostihu je takových 25 v čele s vítězkou minulých dvou ročníků Sixteen, do jejího sedla se opět vyhoupne žokej Josef Bartoš.

,, Vše vypadá dobře, všechny naše 4 koně vypadají v pořádku, takže se těšíme, " řekl Bartoš.

Josef Bartoš tak naznačil, že vedle Sixteen bude mít její trenér ve Velké další tři koně. Tím trenérem není nikdo jiný než legenda pardubického dostihu Josef Váňa, pětinásobný vítěz, který zítra najede na slavný a pouze jednou za rok skákaný Velký taxisův příkop už po třiadvacáté. Přestože čtyřiapadesátiletý Josef Váňa během sezóny odjel jediný dostih, Josef Bartoš mu věří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před Velkou pardubickou

,, Patří k Velké pardubické, každý rok se jí zúčastňoval, každý den se mnou jezdí v práci, takže mu určitě nebude dělat problém dostih absolvovat, " nevidí v jeho startu problém Josef Bartoš.

Josef Váňa pojede v sedle Tiumena. Ten bude spolu s Mandarinem, Del Solem, Numero Duen nebo Profilem patřit do skupiny největších soupeřů Sixteen z českého tréninku. Ovšem pokud se nestane nic výjimečného devítiletá bělka je obrovskou favoritkou a měla by jako osmý kůň v historii dosáhnout na hattrick ve Velké pardubické.

Sixteen nemá nic jisté

,, Já už na dostizích zažila tolik zklamání, nicméně jí to přeju, už proto že je bílá. Nicméně já jsem  jela Velkou a vedle mě na druhém skoku spadla Registana, " připomněla Martina Růžičková, jediná žena která se za posledních 12 let objevila ve Velké, neúspěch Registany při jejím útoku na hattrick.

Komu z nich nejvíce věří předseda pardubického Dostihového spolku Miroslav Petráň?

,, Já si myslím, že bude dobrý Mr. Big od Charliemana. Noel Fehily (žokej) už tu třikrát jel a Mr. Big má za sebou dobrý výsledky, " tipuje Petráň.

Celkem by měl být na startu 119-ho ročníku Velké pardubické maximální počet 25-ti koní.

,, Tím to dokumentuje, že to je výkladní skříň dostihového sportu. V podstatě patříme mezi velmoce. Na světě se pořádají překážkové dostihy v osmnácti státech a my patříme na 5. místov počtu překážkových dostihů. Tohle je takový bonbónek, pro střední Evropu to je jednoznačn nejlepší překážkový dostih, " míní předseda českého Jockey clubu Václav Luka.

Je tak jen škoda, že kvůli zranění bude chybět Amant Gris, vloni v cíli první, který byl ale kvůli chybě žokeje Marka Stromského diskvalifikován.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme