Prasečí chřipce podlehlo v prvním týdnu roku dalších 10 lidí

Za první týden nového roku týden zemřelo v Česku dalších deset lidí s prasečí chřipkou. Od září už nákaze podlehlo 77 osob. Údaje ministerstva zdravotnictví potvrdil Radiožurnálu hlavní hygienik Michael Vít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařské vyšetření

Lékařské vyšetření | Foto: Tomáš Adamec

Celkem už se virus A(H1N1) podle Víta laboratorně prokázal u 2308 osob. Odborníci však odhadují, že nemocných je daleko více.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní hygienik ČR Michalel Vít hovořil o aktuálním vývoji prasečí chřipky v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"V České republice to bylo paradoxní, že výskyt akutních respiračních infektů se snižoval,ale bohužel se nesnížil mezitýdenní nárůst zemřelých lidí, kteří opravdu virologicky měli potvrzené onemocnění novým pandemickým kmenem," uvedl Vít.

V minulém týdnu se podle hlavního hygienika výskyt akutních respiračních nákaz včetně pandemické chřipky zvýšil opět zvýšil, a to o 35 procent. "Koncem tohoto týdne budeme vidět, zda nárůst bude pokračovat," dodal Vít.

Většina zemřelých s prasečí chřipkou měla ještě jinou závažnou nemoc. Asi u desetiny pacientů však lékaři jinou diagnózu neuvedli. Mezi nově zemřelými je například třiadvacetiletý muž, který podlehl nemoci v brněnské fakultní nemocnici a podle údajů ministerstva byl pouze mírně obézní.

Stát zatím využil 55.000 vakcín

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo i čerstvou statistiku využití vakcíny, kterou stát bezplatně poskytuje rizikovým skupinám nemocných. Dosud se jí v Česku nechalo naočkovat 55.000 lidí.

K dispozici je nyní v tuzemsku 238.000 vakcín, z toho 71.000 dorazilo ve třetí dodávce v úterý. Celkem stát objednal milion vakcín, podle ministerstva rozhodl o nákupu racionálně. Řada pacientů však vakcínu odmítá, očkovat se nechtějí ani někteří zdravotníci.

"Věřili jsme, že indikovaní pacienti pochopí, že z hlediska jejich ochrany života je důležité se očkovat. Bohužel zatím se pohybujeme přesně v těch samých číslech jako ostatní státy Evropské unie, protože máme proočkováno přibližně 30 procent dodaných vakcín," doplnil Vít.

Některé evropské země se už vakcín proti prasečí chřipce zbavují. Třeba v šedesátimilionové Francii se k počátku roku nechalo očkovat pouhých pět milionů lidí, země tedy ruší objednávky desítek milionů vakcín. Česko však podle ministerstva žádné objednávky rušit nehodlá.

Vláda tento týden rozhodla, že se rozšíří okruh lidí, kterým vakcínu nabídne, o další skupiny pacientů se zdravotním rizikem, zdravotnických pracovníků a zaměstnanců veřejných služeb nezbytných pro chod státu.

Podle Víta se v polovině února rozhodne o tom, zda vakcíny neuvolnit i pro širší veřejnost. "Pevně věřím, že lidé se ještě nechají očkovat, protože virus tu bude cirkulovat i v příštích letech a ten, kdo se nechá očkovat, bude mít dostatek protilárek," dodal Vít.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme