Na politické scéně KLDR dochází k radikálním změnám

Severokorejský parlament jmenoval nového premiéra země. Stal se jím jeden z nejbližších spojenců komunistického vůdce Kim Čong- ila - Čche Jong-rim. Ten doposud zastával významná místa v komunistické straně v Pchongjangu. Podle serveru BBC mohla změnu způsobit současná diplomatická roztržka s Jižní Koreou a nepovedená měnová reforma z loňského roku. Ve hře ale mohou být i manévry kvůli předání moci na syna současného vůdce Kim Čong-ila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

„Jedná se o velmi zajímavou změnu v několika ohledech. Letos již potřetí se koná zasedání nejvyššího lidového shromáždění, což je severokorejská obdoba parlamentu. Tento legislativní orgán byl v minulosti dlouhodobě neaktivní a scházel se pouze jednou za rok,“ říká koreanista Petr Bláha a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O politické situaci v KLDR mluvil na Rádiu Česko koreanista Petr Bláha.

„Toto jmenování pravděpodobně souvisí s otázkou nástupnictví a se snahou vyslat signál navenek. I další výměny na nejvyšších severokorejských postech by měly zajistit hladké nástupnictví syna Kim Čong-ila - Kim Čong-una. Nově jmenovaný premiér je vystudovaný ekonom, což by mohlo naznačovat, že se Severní Korea vážně zamýšlí nad svojí ekonomickou situací a chce s ní něco dělat. Je ovšem otázkou, jakým hráčem nový premiér, kterému je již přes 80 let, bude.“

Analytici v jeho jmenování vidí přípravu na hladké předání moci do rukou Kimova nástupce, jímž by podle nejčastějších spekulací měl být jeho nejmladší syn Kim Čong-un. Do Národní obranné komise, dosadil severokorejský vůdce Kim Čong-il svého švagra, který bude vykonávat post místopředsedy a zajistí hladké nástupnictví vládnoucí dynastie.

Nový místopředseda Čang je jedním z Kimových nejbližších politických spojenců. Podle některých zdrojů dohlížel na státní záležitosti v době, kdy se "milovaný vůdce" zotavoval po mrtvici v roce 2008. Od té doby se spekuluje o jeho zdraví, v samotné Koreji je to ale nejpřísněji střežené tajemství.

Situace v Severní Koreji je napjatá poté, co popravila v březnu ministra, kterému se nepovedla měnová reforma. Ta měla zabránit volnému obchodu, ve skutečnosti se ale obchod v zemi prakticky zastavil a ceny stouply. Objevily se také zprávy o hladomoru v některých provinciích.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme