Češi proniknou do umění gastronomie. Nový předmět se bude učit v Liberci

Na liberecké univerzitě si studenti budou moci nově vybrat poměrně neobvyklý předmět – umění gastronomie. Vysokoškolákům jej nabízí fakulta umění a architektury. S myšlenkou přišel děkan fakulty Zdeněk Fránek, napadla ho při služebním pobytu na univerzitě v Chile.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třídenní gastronomický Prague Food Festival začal 24. května v Praze

Třídenní gastronomický Prague Food Festival začal 24. května v Praze | Zdroj: ČTK

Netradiční studijní obor se ve světě nazývá gastrosofie nebo aristologie Jedním z vyučujících bude také známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka.

„Přeloženo to znamená cosi jako umělecké vyjádření vědomostí o jídle nebo vlastně věda o jídle, stravování a stolování. To je obor, který se ve světě učí velice málo, jenom asi na osmi, devíti univerzitách, z nichž nejznámější je ve Španělsku. V San Sebastianu je dokonce celá fakulta věnovaná tomuto oboru,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gastronomický publicista Vladimír Poštulka představil nový studijní obor

On sám bude studenty seznamovat s historií gastronomie. Letos univerzita připravila zkušební semináře, od října příštího roku už by prý mohl mít nový obor své vlastní studenty. Děkan Fránek by pak chtěl co nejdříve otevřít celou katedru Umění a gastronomie.

„Už nejméně deset let píši o tom, že by taková vysoká škola měla existovat, protože mě velice vadí, že o gastronomii píší a v médiích se vyjadřují takzvaně odborně lidé, kteří odborné vzdělání nemají,“ upozorňuje Poštulka.

K odborným materiálům se dostával obtížně, chtěl by proto, aby jeho následovníci měli jednodušší cestu. A aby se zvýšila úroveň českých recenzentů zaměřených na gastronomii.

„Food kritik vlastně jenom hovoří o tom, co mu chutnalo, nebo nechutnalo, kdežto gurmet kritik je opravdu odborník, který ví, proč a jak, jakou má jídlo historii, co by tam mělo být, z jakých surovin to především je,“ dodává gastronomický publicista.

Helena Šulcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme