Češi proniknou do umění gastronomie. Nový předmět se bude učit v Liberci
Na liberecké univerzitě si studenti budou moci nově vybrat poměrně neobvyklý předmět – umění gastronomie. Vysokoškolákům jej nabízí fakulta umění a architektury. S myšlenkou přišel děkan fakulty Zdeněk Fránek, napadla ho při služebním pobytu na univerzitě v Chile.
Netradiční studijní obor se ve světě nazývá gastrosofie nebo aristologie Jedním z vyučujících bude také známý gastronomický publicista Vladimír Poštulka.
„Přeloženo to znamená cosi jako umělecké vyjádření vědomostí o jídle nebo vlastně věda o jídle, stravování a stolování. To je obor, který se ve světě učí velice málo, jenom asi na osmi, devíti univerzitách, z nichž nejznámější je ve Španělsku. V San Sebastianu je dokonce celá fakulta věnovaná tomuto oboru,“ přibližuje.
On sám bude studenty seznamovat s historií gastronomie. Letos univerzita připravila zkušební semináře, od října příštího roku už by prý mohl mít nový obor své vlastní studenty. Děkan Fránek by pak chtěl co nejdříve otevřít celou katedru Umění a gastronomie.
„Už nejméně deset let píši o tom, že by taková vysoká škola měla existovat, protože mě velice vadí, že o gastronomii píší a v médiích se vyjadřují takzvaně odborně lidé, kteří odborné vzdělání nemají,“ upozorňuje Poštulka.
K odborným materiálům se dostával obtížně, chtěl by proto, aby jeho následovníci měli jednodušší cestu. A aby se zvýšila úroveň českých recenzentů zaměřených na gastronomii.
„Food kritik vlastně jenom hovoří o tom, co mu chutnalo, nebo nechutnalo, kdežto gurmet kritik je opravdu odborník, který ví, proč a jak, jakou má jídlo historii, co by tam mělo být, z jakých surovin to především je,“ dodává gastronomický publicista.