Americká letecká společnost Delta vyhlásila bankrot

Další z amerických leteckých společností vyhlásily úpadek. Jde o třetí a čtvrté největší letecké dopravce ve Spojených státech - Delta Air Lines a Northwest Airlines. Obě společnosti požádaly o ochranu před věřiteli. Vedlo je k tomu vysoké zadlužení, zdražující palivo a silná konkurence nízkonákladových dopravců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo Delta Airlines

letadlo Delta Airlines | Foto: Flughafen Stuttgart

Společnost Delta Air Lines patří do letecké aliance SkyTeam, jejíž součástí jsou i České aerolinie. Bankrotu se pokoušela vyhnout několik posledních měsíců. I v režimu bankrotové ochrany bude Delta pokračovat v normálním provozu a zůstane nadále členem aliance. ČSA se úpadek třetích největších amerických aerolinek nijak nedotkne.

"Opatření, která vyhlásila společnost Delta, se v žádném případě nedotknou cestujících Českých aerolinií ani sítě dopravců SkyTeam. Věříme však, že vyhlášenou restrukturalizací dojde k ozdravení našich aliančních partnerů," řekla Radiožurnálu mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Americké aerolinie se potýkají s problémy kvůli vysokým cenám pohonných hmot a kvůli daním i poplatkům zavedeným po teroristických útocích v roce 2001. Rozhodly se proto požádat Kongres o pomoc, která by měla zahrnovat úlevu na dani z pohonných hmot. Pokud by stát odpustil na rok aeroliniím daň, snížily by se jejich náklady o 600 milionů dolarů.

Kromě Delty Air Lines a Northwest Airlines jsou v režimu bankrotové ochrany z velkých leteckých firem také společnosti United Airlines a US Airways Group. Očekává se však, že obě firmy brzy tento režim opustí.

Podle odhadů se ztráty leteckých společností v USA mohou v letošním roce vyšplhat na devět až deset miliard dolarů. Od teroristických útoků v roce 2001 firmy prodělaly více než 32 miliard.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme