Analytik Esskuchen: Špatná nálada může ovlivnit reálnou ekonomiku

Globální trhy mají za sebou další bouřlivý týden. Na jeho závěr dnes přišlo jisté uklidnění. Jak se nicméně shodují experti, masivním výprodejům a krátkým, prudkým oživením zřejmě není konec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Henning Esskuchen, vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group

Henning Esskuchen, vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group | Foto: erstegroup.com

Investoři totiž žijí v nejistotě, což je způsobeno dluhovou krizí a předpovídaným ochlazením hospodářského růstu v Evropě i v Americe. Doplácí na to i střední a východní Evropa. Jak ale Romanu Chlupatému ve Vídni řekl akciový analytik Erste Group Henning Esskuchen, i tak je možné v našem regionu najít zajímavé investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

S akciovým analytikem Erste Group Henningem Esskuchenem hovořil Roman Chlupatý

Vždy, když to vypadá, že už jsme dosedli na dno, dojde k dalšímu propadu. Jak dlouho to ještě bude trvat; nebo, jak hluboko se ještě můžeme dostat?

„No tak v tuto chvíli se zdá, že nálada určitě tlačí trhy dolů. A to výrazně. My jsme přitom doufali, že už jsme více či méně dosedli na dno. Ale teď se zdá, že nálada může být ještě horší, což by trhy opět o něco srazilo. Hrozba s tím spojená pak je, že tato blbá nálada ovlivní reálnou ekonomiku, jak se stalo během minulé krize. Což nelze vyloučit. I proto je těžké říci: toto je a nebo bude bod obratu k lepšímu. Sice už se zdá, že možná recese je do jisté míry do cen akcií započítána. Ale netroufám si tvrdit, že jsou propady za námi.“

Na které indikátory se teď soustředíte – co podle vás napoví, že se věci obrátili k lepšímu?

„No tak co se střednědobého výhledu týče, jde o výsledky za třetí čtvrtletí – hrubý domácí produkt, průmyslová výroba a tak dále. To by nám mělo naznačit, jak špatné to může být. Co se týče současnosti, sledujeme vývoj měn. Ty je možné považovat za indikátor toho, jak moc mohou být jednotlivé ekonomiky zasaženy. No a stejně tak se teď hodně spoléháme na technickou analýzu. Ta totiž může napovědět, jak moc dolů to ještě může jít,“ domnívá se Esskuchen.

Odkud teď čekáte, že by mohly přijít optimistické zprávy – je tu vůbec šance, že přijdou?

„Optimismus tu určitě je. Zaprvé, co se střední a východní Evropy, tedy našeho regionu, týče, tak my jsme přesvědčeni o tom, že ať už zbytek světa zpomalí jakkoli, my na tom budeme o něco lépe. Pokud Německo zpomalí, Polsko, Maďarsko a další země také zpomalí – ale méně. A to by mělo investory zaujmout. Za druhé, všimněte si, že se v Evropě poprvé v historii diskutuje o konsolidaci fiskálních politik. Což by byla zásadní věc. Pokud by k tomu došlo – pokud by došlo k takové strukturální změně – pak by se událo to nejlepší, co si umím představit. A teď o tom alespoň začali mluvit, což nikdy předtím nedělali.“

Zmínil jste několik zemí střední a východní Evropy. Jsou to právě ony, na něž v tuto chvíli sázíte? A nebo jinak, věříte výrazně některé ze zemí v našem regionu?

„Asi jde o staré známé, kteří se slušně vypořádaly i s tou minulou krizí. Polsku se stále vcelku daří. A to díky tomu, že se jejich ekonomika může opřít o poměrně vyrovnaný mix vývozů a domácí spotřeby. No a uvidíme, zda se jim ty současné problémy podaří přežít tak dobře, jako ty minulé. Další ekonomikou, které věříme, je Turecko. To stále rychle roste. Problémy, které s tímto růstem byly spojené, se jim přitom povedlo dostat pod kontrolu. Takže Turecko – s výjimkou tureckých bank – je místo, kterému také věnujeme pozornost,“ uzavřel rozhovor akciový analytik Erste Group Henning Esskuchen.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme