Analytik: Očekávám zmírnění sbližování sazeb DPH díky slevě na dani

Plánované změny daně z příjmů fyzických a právnických osob dnes oznámí ministerstvo financí. Analytik Patria Finance David Marek očekává nejméně dva důležité návrhy ze strany TOP 09, které by se mohly dotknout například osob samostatně výdělečně činných a firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Jednou změnou by mohl být návrat ke zdaňování hrubé mzdy a druhou bude případné zahrnutí kompenzací, zvyšování DPH, a to ve formě slevy na dani buď za poplatníka, nebo na dítě. Zahrnutí by mělo zmírnit přímé zdanění a kompenzovat dopad snižování sazeb DPH,“ vysvětluje.

Jak se domnívá, sazby z příjmů fyzických a právnických osob klesnout neměly.

Myslím, že to, co od DPH chceme my a vláda, je zvýšení rozpočtových příjmů. Pak je možné zmírnit určité sociální dopady. Asi by ale nebylo dobré to celé kompenzovat, aby to byla fiskálně neutrální operace, protože bychom si v rozpočtu nepomohli,“ říká analytik.

Daň z příjmu by se mohla podle Marka zvýšit také v loterijním byznysu, a tím navýšit cenu za samotné sázky.

„Není důvod se na sázky nedívat jako na jiné zboží, tedy neuvalit na ně obdobu spotřební daně, protože to je záležitost, která není pro život nezbytná. Při určitém návyku se dá na sázkový byznys dívat stejně jako na alkohol nebo tabák,“ tvrdí analytik David Marek ze společnosti Patria Finance.

Květa Moravcová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme