Belgická vláda má novou dohodu o prodeji problémové banky Fortis

Belgická vláda uzavřela novou dohodu o prodeji největší banky v zemi Fortis. Většinový podíl v ní získá francouzská finanční skupina BNP Paribas. Loni na podzim vláda banku Fortis prakticky znárodnila, aby předešla jejímu krachu. Akcie Fortisu totiž za rok ztratily 80 procent své hodnoty. Vláda se snažila banku prodat BNP Paribas. Proti tomu se ale postavili malí akcionáři a z prodeje loni v prosinci sešlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

banka Fortis

banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nová dohoda vlády premiéra Hermana van Rompuye obsahuje změny, které by mohli drobní akcionáři přijmout. BNP Paribas získá 75 procent Fortis banky a zaplatí za ně Belgii nikoli penězi, ale svými akciemi.

Tím se belgický stát stane největším samostatným akcionářem BNP Paribas. Tento finanční ústav ale také získá od Belgie finanční záruku na aktiva Fortisu ve výši 3 a půl miliardy eur.

Prodej Fortisu silnější francouzské bankovní skupině musí ještě v dubnu schválit shromáždění drobných akcionářů. Soud jim v únoru přiznal právo o nakládání s Fortisem spolurozhodovat.

Jejich odpor vedl na sklonku loňského roku až k demisi předchozího premiéra Yvese Leterma.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme