Chybný software a tragédie zdiskreditovaly Boeing 737 MAX. Stroje Ryanairu nesou označení 737-8200

Letadlo Boeing 737 MAX nemá vůbec dobrou pověst. Kvůli chybnému softwaru dál nesmí létat, za poslední rok měl už dvě nehody, při kterých zemřelo na 350 lidí. Jeho provozovatelé se tak slůvka MAX obávají, i pokud dojde k nápravě chyb. Špatnou pověst podle některých indicií chtějí vyřešit přejmenováním letounu.

Tento článek je více než rok starý.

Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na internetu se objevily fotky z továrny, kde stojí úplně nové stroje v barvách společnosti Ryanair.

Jde sice o typ MAX, na trupu jsou ale stroje označené zkratkou 737-8200. Podle britské BBC to vypadá, že přinejmenším Ryanair chce od slova MAX raději úplně upustit.

Není zatím jasně, kdo se ke změně jména rozhodl a nikdo se k tomu nevyjadřuje. Šéf Ryanairu v úterý prohlásil, že o fotkách neví. Podle britského deníku The Guardian to ale v případě nízkonákladové aerolinky vypadá spíš na žádost zákazníka.

American Airlines vyřadí Boeing 737 MAX až do listopadu. Opatření se denně týká 115 letů

Číst článek

Samotný výrobce každopádně hledání nového názvu nevyloučil. K tomu ho ostatně před několika měsíci vyzval i americký prezident Donald Trump, podle kterého je značka 737 MAX ve stínu dvou tragédií nepoužitelná.

Oprava chyb

Boeing 737 MAX zatím minimálně do zimy nebude létat. Pořád se čeká na to, až Boeing opraví všechny nalezené chyby. Pak je musí schválit ještě regulační úřady. Ryanair, který si objednal více než stovku nových Boeingů, proto varuje před dalším rušením letů, protože mu chybí dost letadel, uvedla britská BBC.

Zákaz provozu tohoto modelu postihl i českého dopravce Smartwings. Společnost na letní sezónu počítala s nasazením hned šestnácti letadel MAX.

Nové Boeingy dál zůstávají na zemi a část z nich mohou vidět i cestující na pražském letišti. Pár letounů 737 MAX stojí vedle sebe na odlehlé části dráhy, na kterou je krásně vidět z terminálu pro lety po Evropě.

Václav Jabůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme